nieuws

Broeikaseffect: eiwit in baktarwe daalt

Nieuws

DOETINCHEM – De kwaliteit van baktarwe lijdt onder het stijgende koolzuurgas gehalte in de lucht. Nieuwe tarwe rassen hebben daarom een hoger eiwitgehalte nodig, zo zegt een Duitse graaneiwit specialist.

Broeikaseffect: eiwit in baktarwe daalt

DOETINCHEM – De kwaliteit van baktarwe lijdt onder het stijgende koolzuurgas gehalte in de lucht. Nieuwe tarwe rassen hebben daarom een hoger eiwitgehalte nodig, zo zegt een Duitse graaneiwit specialist.

Het broeikaseffect kan de beste baktarwe tot een ordinaire voertarwe degraderen. De stijging van het koolzuurgas gehalte gaat gepaard met een daling van het eiwit gehalte in de tarwe korrels. Vooral het aantal gluteneiwitten loopt sterk terug. Gluteneiwitten geven tarwebrood zijn unieke structuur, te weinig gluten resulteren in brood met minder volume.
 
Bakproeven
De teruggang in het broodkwaliteit is aan het licht gekomen tijdens bakproeven van de Deutsche Forschungsanstalt fur Lebensmittelchemie.
Herbert Wieser van deze organisatie pleit daarom voor tarwe met minstens 18 procent ruw eiwit in de korrels. Zulke rassen hebben in het jaar 2050 nog een eiwitgehalte van 14 procent, hoopt de graaneiwit specialist.
 
Bron: Boerderij, nummer 6, november 2007.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels