nieuws

Spelt weer aan top klassement broodgranen

Nieuws

AMSTERDAM – Spelt, een oude, bijna verdwenen graansoort, is weer hard op weg tot de top van het klassement van broodgranen te gaan behoren.

Spelt weer aan top klassement broodgranen

AMSTERDAM – Spelt, een oude, bijna verdwenen graansoort, is weer hard op weg tot de top van het klassement van broodgranen te gaan behoren.

De laatste jaren zijn milieubewuste boeren op zoek naar gewassen die goed bestand zijn tegen ziekten waardoor spelt in Nederland en België weer populairder aan het worden is. Spelt behoort tot dezelfde familie als gewone tarwe, maar de genetische structuur is anders. Het bevat meer eiwitten en de concentratie vitaminen en mineralen is groter. Spelt levert smakelijk brood op. Het geeft een vaste structuur aan brood, maar heeft wel een langere rijstijd nodig. Ook speltmeel moet altijd in combinatie worden gebruikt met volkoren tarwemeel.

 

Speltmeel wordt al genoemd in het Nieuwe Testament. Het werd eeuwenlang in heel Europa verbouwd. Al voor de Tweede Wereldoorlog was dit gewas in West-Europa echter zo goed als verdwenen, omdat de kosten te hoog werden. Alleen in Duitsland en Frankrijk is men het blijven verbouwen. Bron: Culinair.net

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels