nieuws

Zelf speculaas maken in Nederlands Bakkerij Museum

Nieuws

HATTEM – In het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem kunnen jonge bezoekers in de herfstvakantie zelf speculaas maken. Twee weken lang, van 13 tot en met 28 oktober, kunnen museumbezoekers zelfs speculaaspoppen maken.

HATTEM – In het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem kunnen jonge bezoekers in de herfstvakantie zelf speculaas maken. Twee weken lang, van 13 tot en met 28 oktober, kunnen museumbezoekers zelfs speculaaspoppen maken.

Wat hoort er meer bij de herfst dan de geur van versgebakken speculaas: dat eeuwenoude koekje dat in het buitenland ook bekend staat als spekuloos, spikkelassie en spekulatius.

 

Kruiden

Ons geliefde speculaasje dankt zijn smaak aan een bijzonder mengsel van tal van exotische kruiden. Men vermoedt dat (een deel van) deze kruidensamenstelling al bij de Romeinen bekend was. Dankzij onder andere de Kruisvaarders werden specerijen als kaneel, nootmuskaat, kruidnagelen en kardemom bekend in West-Europa. Ze bleven echter vooralsnog ‘peperduur’.

 

Speculaas

Met de tochten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de 16de en 17de eeuw konden echter enorme hoeveelheden specerijen naar de Amsterdamse stapelmarkten verscheept worden en daalden de prijzen drastisch. De opmars van speculaas kon beginnen!

 

Ruiken

Wie in de Herfstvakantie de stadsmuren van eeuwenoud Hattem binnenwandelt zal van veraf al de speculaas vanuit het Bakkerij Museum ruiken. Het museum ontpopt zich meer en meer als een echt belevingsmuseum: alle zintuigen worden er aangesproken.

 

Voor meer informatie: www.bakkerijmuseum.nl.

Reageer op dit artikel