nieuws

Een dag per week voor Arnhemse meisjes

Nieuws

ARNHEM – Wekelijks gaan er duizenden Arnhemse meisjes door de handen van bakker Henk Jurjus. Het brosse, zoete koekje is al bijna 180 jaar in trek bij toeristen én inwoners van de trolleystad en nog steeds populair. Inmiddels is de banketbakker een dag in de week druk met het streekproduct.

Een dag per week voor Arnhemse meisjes

ARNHEM – Wekelijks gaan er duizenden Arnhemse meisjes door de handen van bakker Henk Jurjus. Het brosse, zoete koekje is al bijna 180 jaar in trek bij toeristen én inwoners van de trolleystad en nog steeds populair. Inmiddels is de banketbakker een dag in de week druk met het streekproduct.
Bakker Hagdorn maakt aan het begin van de 19e eeuw het allereerste exemplaar. Hij is op zoek naar een koekje dat het goed doet op feesten. Op zekere dag snijdt hij van gerezen gistdeeg een baksel in de vorm van een miniatuurschoenzool. Met de knapperige, rijk met suiker bestrooide lekkernij gooit hij hoge ogen. De Arnhemse meisjes zijn een feit. Lange tijd blijft zijn bedrijf, gelegen in het hart van de stad, in handen van nakomelingen.
 
Centrum
Ruim dertig jaar geleden namen Henk en Carla Jurjus de zaak echter over. Ook kopen zij banketbakkerij Van Asselt, een zaak buiten het centrum van Arnhem, op. Uit praktische en economische overwegingen besluiten ze daarna zich terug te trekken uit het centrum. De naam Hagdorn verdwijnt daardoor, Banketbakkerij Van Asselt blijft.
 
Streekproduct
De ruimte achter de winkel in de Arnoudstraat is het domein van Henk en zijn bakkers. Een dag per week zijn ze zoet met het vervaardigen van het streekproduct. De voorbereidingen starten al eerder. ‘De dag voordat ik de meisjes ga bakken, vries ik het fijngerezen gistdeeg -op basis van roomboter- in. ’s Avonds om halftien gaat het er weer uit. De volgende morgen om halfvijf begint een van ons met het uitrollen van het deeg. Daarna steekt hij de dunne koekjes uit. Dat is een zware klus. Om de polsen en handen zo min mogelijk te belasten, gebruiken we wielrennershandschoenen. Dat vangt de klappen een beetje op,’ laat hij het Reformatorisch Dagblad weten.
 
Met behulp van een oude machine, die speciaal voor het vervaardigen van Arnhemse meisjes is gemaakt, perst de banketbakker suiker op de koekjes. Vervolgens schuift hij ze de oven in.

Reageer op dit artikel