nieuws

Krokante korst centraal op seminar Krakend Vers

Nieuws

WAGENINGEN – Het belang van een krokante korst staat voorop in een bijeenkomst die het Nederlands Bakkerij Centrum op maandagmiddag 10 september samen met het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) organiseert. Tijdens het seminar ‘Kwaliteitsvisie, Krakend vers’ presenteert TIFN opvallende onderzoeksresultaten.

Krokante korst centraal op seminar Krakend Vers

WAGENINGEN – Het belang van een krokante korst staat voorop in een bijeenkomst die het Nederlands Bakkerij Centrum op maandagmiddag 10 september samen met het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) organiseert. Tijdens het seminar ‘Kwaliteitsvisie, Krakend vers’ presenteert TIFN opvallende onderzoeksresultaten.
Smaakpanels bewijzen het keer op keer: de consument is dol op een krakende korst. Zij associëren het met versheid en waarderen producten met een crunchy bite doorgaans hoog. Dus is het de kunst voor de brood- en banketsector om de korst zo lang mogelijk krokant te houden. Dit lijkt al jaren een onoplosbaar probleem te zijn: water is de veroorzaker van het verlies van krokantheid en dient dus te worden weggehouden van de droge korst. Dat lijkt onmogelijk omdat producten als brood al heel wat water in de kruim bevatten.
 
Objectieve methode
Het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) in Wageningen dook daarom in het fenomeen ‘crispy en crunchy’. Het ontwikkelde eerst een objectieve methode om krokantheid van producten te meten. Tijdens het seminar krijgen de deelnemers inzicht in deze methode. Bovendien gingen de onderzoekers op zoek naar een manier om de korst van brood tenminste twee keer zo lang krokant te houden. Vocht in het brood is er de oorzaak van dat de krokante korst na verloop van tijd verdwijnt. De onderzoekers zullen tijdens het seminar presenteren langs welke wegen daar een oplossing voor kan worden gevonden. Deze informatie is ook zeer interessant voor de banketindustrie.
 
Innovatie
Aan het seminar ‘Kwaliteitsvisie, Krakend vers’ zal ook door partners van TIFN worden bijgedragen. Zij zijn bezig fundamentele kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het seminar wordt afgesloten met een bijdrage van één van de innovatiemakelaars van het programma Food & Nutrition Delta (FND). Dit programma heeft als doel om Nederland een leidende positie te geven in foodinnovatie. Het programma richt zich vooral op MKB en heeft subsidies klaarliggen om kennis naar de praktijk te vertalen. Tijdens de presentatie wordt uitgelegd welke mogelijkheden FND biedt om deze marktgedreven innovatieprojecten, ook op het gebied van brood en banket, te ondersteunen.
 
Het seminar vindt plaats op maandag 10 september van 13.00 uur tot 17.00 uur bij het Nederlands Bakkerij Centrum. De deelname is gratis; belangstellenden melden zich aan via de website www.nbc.nl. Daar is ook het complete programma te vinden.
 

Reageer op dit artikel