nieuws

IBA 2006 München

Nieuws

Demonstraties, contacten leggen, ideeën opdoen. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van IBA 2006 in München. Bakkerswereld vloog vorige week woensdag samen met 140 bakkers en ondernemers naar de Beierse hoofdstad; een eerste impressie.

IBA 2006 München

Demonstraties, contacten leggen, ideeën opdoen. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van IBA 2006 in München. Bakkerswereld vloog vorige week woensdag samen met 140 bakkers en ondernemers naar de Beierse hoofdstad; een eerste impressie.
 

Internationaler dan ooit, met die woorden omschreef de organisatie IBA 2006 vooraf. De grootste bakkerijbeurs van dit jaar en misschien wel van de wereld werd vorige week gehouden in München. Bakkerswereld vloog vorige week woensdag samen met 140 bakkers en ondernemers naar IBA in München. Aan de woorden van de organisatie bleek niets gelogen te zijn: Japanners, Thai, Koreanen, Arabieren, Amerikanen. Uit alle windstreken van de wereld stonden exposanten hun producten aan te prijzen en te demonstreren. Het totaal aantal exposanten bedroeg 965 uit 48 verschillende landen. In totaal is dat zeventig exposanten en dertien landen meer dan de voorgaande editie in Düsseldorf in 2003. Ook Nederland was goed vertegenwoordigd op de beurs. In totaal stonden 76 Nederlandse exposanten in de ‘neue Messe München’.

Het woord dat bij vele exposanten en bezoekers van de lippen kwam was het woord groot en dat is niet vreemd, want de oppervlakte van de bakkerijbeurs bedroeg 70.000 vierkante meter. Ondanks de grootte bleef IBA 2006 overzichtelijk doordat de exposanten waren verdeeld over tien hallen en per hal duidelijk was aangegeven wie waar zat. Voor de bezoekers betekende dit kilometers maken om de standhouders te bezoeken. Echter niet zonder resultaat, want veel bedrijven wachtten tot IBA 2006 om hun nieuwste product aan de potentiële afnemers te tonen. Gemak, efficiency en kwaliteit waren daarbij de leidende kernwoorden. Zowel op machinaal als productniveau was het aanbod groot en divers: ovens, verlichting, broodverbetermiddelen, boter, verpakkingen, kneders, chocolade, broodlijnen, brood, bakblikken. Van grondstof tot eindproduct en alles wat er tussen in zit aan materialen en producten werd getoond, zowel op het gebied van banket als brood.
 
70.000
IBA 2006 werd dit jaar gehouden in het nieuwe beurscomplex ‘neue Messe München’ dat 180.000 vierkante meter groot is. Bijna 40 procent (70.000) daarvan was gereserveerd voor de bakkerijbeurs. Tijdens IBA 2003 in Düsseldorf bedroeg het aantal verhuurde standruimte 67.000 vierkante meter. Het aantal Nederlandse bedrijven dat op de beurs vertegenwoordigd was, was wel hoger dan de twee IBA-edities 2003 en 2000, toen was dat respectievelijk 69.000 en 62.000. Ruim 55 procent van alle exposanten kwam van buiten Duitsland, het hoogste aantal buitenlandse exposanten ooit. Nieuwe landen waren onder andere: Thailand en Brazilië.
Nieuw was ook de IBA cup. Naast standhouders die hun producten en noviteiten aanprezen, streden diverse bakkers en patissiers uit de hele wereld om de titel. Bij het ter perse gaan van dit nummer was de winnaar nog niet bekend, evenmin het aantal bezoekers.
Meer over IBA 2006 volgende week in Bakkerswereld en hier op de site.
 
Reageer op dit artikel