nieuws

Graanprijzen blijven stijgen

Nieuws

DOETINCHEM –  De graanprijzen op de Europese termijnmarkten hebben een recordhoogte bereikt. Een ton graan kost momenteel 195 euro. Einde van de prijsstijging is nog niet in zicht.

Graanprijzen blijven stijgen

DOETINCHEM –  De graanprijzen op de Europese termijnmarkten hebben een recordhoogte bereikt. Een ton graan kost momenteel 195 euro. Einde van de prijsstijging is nog niet in zicht.

De prijsstijging wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de groeiende vraag naar graan als basis voor biobrandstof. Andere oorzaken zijn tegenvallende oogsten door hitte en regen en de toenemende vraag naar graan in het verre oosten. De Nederlandse akkerbouwers blijken in tegenstelling tot hun Europese collega’s nog redelijk te boeren. Deze conclusies vallen te trekken uit in Brussel bekendgemaakte Europese prognoses.
 
Productschap
Mathé Elema van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten bevestigt de sterke toename van de graanprijzen. ‘De sterke stijging heeft te maken met de fundamentele spanning tussen vraag en aanbod, gecombineerd met slechte berichten over tegenvallende kwaliteit, slechte oogst en onzekerheid.’ Elema vermoed dat een einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is. ‘De termijnprijs voor april, mei en juni 2008 is 220 euro. In juli 2006 was dat 132 euro , in 2005 108 euro.’
 
 

Reageer op dit artikel