nieuws

Frank Haasnoot wint Dutch Pastry Award

Nieuws

Guardian of Pastry voor Adriaan van HaarlemHet Nederlands Patisserie Team hield naast demonstraties op de beurs ook weer de prestigieuze verkiezing Dutch Pastry Award. Dinsdagmiddag om 15.00 uur zat de tribune bomvol. Met spanning zat iedereen te wachten op de prijsuitreiking. De Award ging uiteindelijk naar Frank Haasnoot, zilver won Raoul Andriessen en het brons ging – net als vorig jaar – naar Stefan Brugmans.

Guardian of Pastry voor Adriaan van Haarlem
Het Nederlands Patisserie Team hield naast demonstraties op de beurs ook weer de prestigieuze verkiezing Dutch Pastry Award. Dinsdagmiddag om 15.00 uur zat de tribune bomvol. Met spanning zat iedereen te wachten op de prijsuitreiking. De Award ging uiteindelijk naar Frank Haasnoot, zilver won Raoul Andriessen en het brons ging – net als vorig jaar – naar Stefan Brugmans.
 

Publieksprijs, persprijs én goud voor Frank Haasnoot
Winnaar van de Dutch Pastry Award 2006, Frank Haasnoot, sleepte maar liefst drie prijzen in de wacht. Naast de gouden medaille kreeg hij ook de publieksprijs en de persprijs. ‘Helemaal geweldig’, zo reageert hij net na de uitreiking enthousiast. ‘Een beloning voor het vele werk. Ik vond het een ontzettend leuk thema, waar je veel kanten mee op kunt. De kwallen onderaan het stuk had ik al heel lang in mijn hoofd, net als het water.’ Haasnoot deed voor de derde keer mee; hij viel nog niet eerder in de prijzen. ‘Het mooiste aan de prijs is dat ik aspirant-lid mag worden van het NPT.’ Haasnoot (24) werkt bij Crème de la Crème in Zoeterwoude. De jury roemde het stuk van Haasnoot om de vele goed toegepaste technieken. Zowel afgespoten chocolade als chocolade met glans. Zijn taartje had een krokante bodem en bevatte een vanille honing mousse, pistache cremeaux, duchessebiscuit en mandarijnencompote.
 
Zilver voor Raoul Andriessen
Jan Willem Jansen van het NPT hing de zilveren medaille om bij Raoul Andriessen. Deze 25-jarige patissier is werkzaam bij Patisserie de Baere in Brussel. Andriessen deed vorig jaar ook mee aan de Dutch Pastry Award maar had toen de pech dat zijn showstuk brak. Ook dit jaar is hij niet erg tevreden over zichzelf. ‘Ik was natuurlijk liever eerste geworden. Ik heb ook wel getwijfeld of ik wel mee zou doen, omdat het thema me niet lag.’ Of Andriessen volgend jaar weer meedoet (thema toekomst), weet hij nog niet.
 
Brons en Designer Award voor Stefan Brugmans
Stefan Brugmans (28), eigenaar van Luxe Bakkerij Martin in Valkenswaard, kreeg van Arthur Tuytel van het NPT de bronzen medaille omgehangen. Tevens werd zijn inzending beloond met de Designer Award. Deze kunstige schaal kreeg hij uit handen van Robert ten Hoope. Het was voor Brugmans de vijfde keer dat hij meedeed. En net als vorig jaar won hij brons. ‘Ik ben er weer heel blij mee. Eigenlijk had ik het niet verwacht omdat ik zelf over enkele details niet tevreden was’, zo zegt Brugmans kritisch maar blij met zijn prijs. Zijn moeder vult aan dat hij altijd erg streng is voor zichzelf. Deze ondernemer is vlak na de wedstrijd van vorig jaar begonnen met de voorbereiding. ‘Nadenken over het thema, de Griekse goden en mythen. Zo’n halfjaar geleden ben ik echt dingen gaan maken en uitproberen.’ Helaas had Brugmans pech en brak bij het opzetten zijn stuk. ‘Ik moest het lijmen maar schoot niet in de stress. Je hebt er hard voor gewerkt en dan wil je door. Nee, je moet door.’
 
Adriaan van Haarlem benoemd tot Guardian of Pastry
De Guardian of Pastry, de prijs van het Nederlands Patisserie Team (NPT) voor diegene die zich op welke manier dan ook inzet voor de Nederlandse patisserie werd uitgereikt aan Adriaan van Haarlem van Huize van Wely. Door zijn compagnon Pieter Booy werd Van Haarlem geroemd om zijn inzet. ‘Wat is Huize van Wely zonder Adriaan van Haarlem? Hij is een echte educator die ons naar dit niveau heeft gebracht.’ Peter de Wit van het NPT prees hem als een puur en authentiek vakman. ‘Het is een man die al vele jaren tot de beste van Nederland behoort. Hij is bescheiden en altijd op de achtergrond aanwezig.’ Van Haarlem verdeelde zijn prijs in drie delen: een voor zijn vrouw Coby, een voor Huize van Wely en het derde deel voor de mensen die er weken aan hebben gewerkt.
 
Beste nieuwkomer
Als beste nieuwkomer kreeg Iris de Bes (24) van Cointreau voor haar werkstuk een messenset. De Bes werkt bij Het Kurhaus Hotel in Scheveningen.
 
 
 
 

Reageer op dit artikel