nieuws

Bakkers en kappers in overtreding

Nieuws

ARNHEM – Volgens de Arbeidsinspectie zijn er flink wat illegalen en mensen met een uitkering betrapt bij een controle in het Gelderse midden- en kleinbedrijf. Vooral onder bakkers en kappers.

ARNHEM – Volgens de Arbeidsinspectie zijn er flink wat illegalen en mensen met een uitkering betrapt bij een controle in het Gelderse midden- en kleinbedrijf. Vooral onder bakkers en kappers.

Bij het onderzoek naar 166 bedrijven was maar liefst een kwart in overtreding. Het ging om een gerichte actie na tips.
 
Boetes
Een fraudeteam van Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, zes gemeenten en Arbeidsinspectie is het afgelopen jaar hard opgetreden tegen fraude in de Gelderse detailhandel. De controleurs deelden 42 boetes uit voor illegale arbeid, spoorden 41 mogelijke gevallen van uitkeringsfraude en zes mogelijke belastingfraudes op en hielden 23 mensen zonder verblijfsvergunning aan.
 
Bakkers
Het team inspecteerde bedrijven in Arnhem, Nijmegen, Ede, Wageningen, Doetinchem en Apeldoorn. Met name bedrijven in Arnhem en Nijmegen waren in overtreding en dan gaat het vooral om kappers en bakkers. De Arbeidsinspectie heeft 250.000 euro aan boetes uitgedeeld.
 
De Arbeidsinspectie deelt sinds 1 januari 2005 boetes uit om illegale arbeid te bestrijden. Vóór die tijd maakte de dienst proces-verbaal op, maar het duurde dan vaak langere tijd voor de werkgever werd bestraft. Nu geldt een lik-op-stukbeleid. Bovendien zijn de boetes per 1 januari verhoogd: van circa 900 euro naar maximaal 8.000 euro per illegale werknemer.

 

Reageer op dit artikel