nieuws

Altena’s Heerlyckheid noviteit bakker Van der Perk

Nieuws

NIEUWENDIJK –  Bakkerij Jan van der Perk, de enige echte bakker in het kerkdorp Nieuwendijk (gemeente Werkendam), is de thuisbasis van Altena’s Heerlyckheid. Een nieuw broodje met honing, noten, kruiden en kaneel.

Altena’s Heerlyckheid noviteit bakker Van der Perk

NIEUWENDIJK –  Bakkerij Jan van der Perk, de enige echte bakker in het kerkdorp Nieuwendijk (gemeente Werkendam), is de thuisbasis van Altena’s Heerlyckheid. Een nieuw broodje met honing, noten, kruiden en kaneel.
‘Het is een lekkere snack die ik pakweg zes maanden geleden voor het eerst gebakken heb’, laat Loes Van der Perk het Brabants Dagblad weten. Ze ontdekte de geheimen van de bakkunst van haar reeds gepensioneerde echtgenoot.
 
Wieg
Het is de plaatselijke journalist Piet Hartman die onbewust aan de wieg heeft gestaan van de Heerlyckheid. ‘We waren eind vorig jaar bij een literair café’, vertelt mevrouw Van der Perk. ‘En daar hield Piet een betoog over ons Brabantse land. Dat we toch moeten beseffen hoe goed het in de Heerlyckheid van Altena is.’ Enkele dagen later rolde het broodje, dat iets weg heeft van de Udenhoutse Broeder, uit de oven. Het is een zoete snack met honing, noten, kruiden en kaneel. De Heerlyckheid van Altena gaat over de toonbank voor 1,25 euro per stuk.
 
De familie Van der Perk maakt ook het Nieuwendijkertje. ‘Op de honderd klanten kiest zestig procent voor de Heerlijckheid, de rest voor het Nieuwendijkertje’, zegt Loes van der Perk. Op de vraag over hoeveel Heerlyckheid van Altena-broodjes ze per week verkoopt, heeft ze geen antwoord. Het broodje wordt handmatig geproduceerd, net als de rest van het brood en gebak dat in de nachtelijke uren door de familie Van der Perk wordt geproduceerd. Nog steeds maakt de bakker maar liefst 58 soorten tarwebroden. ‘Allemaal ambachtelijk natuurlijk. Het duurt zeker vijf uur voordat een brood klaar is. In een broodfabriek een half uurtje.’
 

Reageer op dit artikel