nieuws

Geldprijs besteedt bakkerijmuseum aan uitbreiding

Nieuws

MEDEMBLIK – De ‘Prijs voor culturele arbeid diezaterdag 23 juni aan het Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’ in Medemblik, is uitgereikt, is een kroon op het werk van Theo en Ans Spil – de Boer, hun kinderen en de ongeveer 100 vrijwilligers die aan het museum verbonden zijn.

Geldprijs besteedt bakkerijmuseum aan uitbreiding

MEDEMBLIK – De ‘Prijs voor culturele arbeid diezaterdag 23 juni aan het Bakkerijmuseum ‘De oude Bakkerij’ in Medemblik, is uitgereikt, is een kroon op het werk van Theo en Ans Spil – de Boer, hun kinderen en de ongeveer 100 vrijwilligers die aan het museum verbonden zijn.

De prijs vertegenwoordigt een bedrag van € 7500,00.Commissaris van de Koningin van Noord Holland Borghouts, voorzitter van hetPrins Bernhard Cultuurfonds in Noord Holland, die de prijs aan Ans Spil overhandigde, prees de onuitputtelijke energie van de familie Spil. Borghouts roemde de particuliere opzet van het museum. ‘Deze prijs is een erkenning en waardering.’ Het museum begon 25 jaar geleden op bescheiden schaal, met als basis de verzamelcollectie van de vader van Ans Spil – de Boer, zelf bakker in het West Friese Wadway.
Ans Spil, museumdirecteur, noemde de prijs een kroon op het werk. Ze stond stil bij het lief en leed van het museum , waarbij de dood van een van de vrijwilligers, die voor het museum op de Westfriese Flora in 1999 stond te demonstreren en slachtoffer werd van de legionella-epidemie, een centrale plaats innam. Een klemmend beroep deed Ans Spil op de gemeente om het depotruimteprobleem te helpen oplossen. 
Burgemeester Kozijn antwoordde dat hij het als een plicht voelde om aan die oproep gehoor te geven. ‘U keek me ook zo indringend aan, dat ik hier niet omheen kan.’ Waardering ook voor het museum zelf, ‘dat uitgegroeid is tot de belangrijkste toeristische trekpleister van Medemblik’, aldus de burgemeester. Het museum trekt zo’n 50.000 bezoekers per jaar en bedruipt zich in belangrijke mate zelfstandig.
Op dit moment voert het een project uit, met steun van de provincie Noord Holland en het prins Bernhardfonds om verhalen van oude bakkers op band vast te leggen. Theo Spil zegt dat het museum ook een vraagbaak is voor mensen die wat meer over recepten of achtergronden van de bakkerij willen weten. ‘Bijna dagelijks’, aldus Theo Spil.
Met de toekenning van deze prijs benadrukt het Prins Bernhard Cultuurfonds het belang van het museum. Het museum steekt de prijs, 7500 euro, in de uitbreiding van zijn pand. De totale kosten daarvan bedragen 100.000 euro.

Reageer op dit artikel