nieuws

VWA: Grondstoffen ijs en slagroom vrij van desinfectiemiddelen

Nieuws

Grondstoffen voor ijs en room bevatten vrijwel geen resten van desinfectiemiddelen. De aangetroffen hoeveelheden bleven onder de wettelijk toegestane norm. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

VWA: Grondstoffen ijs en slagroom vrij van desinfectiemiddelen

Grondstoffen voor ijs en room bevatten vrijwel geen resten van desinfectiemiddelen. De aangetroffen hoeveelheden bleven onder de wettelijk toegestane norm. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De VWA verricht al enige jaren onderzoek naar het voorkomen van resten (residuen) van quaternaire ammoniumverbindingen (QUATS). Dit zijn desinfectiemiddelen, die onder meer worden gebruikt bij het schoonmaken van apparatuur voor het bereiden van slagroom en ijs.
In de Bestrijdingsmiddelenwet is er een maximaal gehalte vastgesteld van 0,5 milligram per kilo product. Regelmatig worden er voor QUATS overschrijdingen van die norm gevonden in ijs en slagroom.
 
Monsters onderzocht
Ondernemers voeren soms ter verdediging aan dat de resten desinfectiemiddelen in het ijs of de slagroom afkomstig zijn van de gebruikte grondstoffen. Om te onderzoeken of dit klopt, heeft de VWA in september 2006 ongeveer 100 grondstoffen onderzocht van bedrijven die roomproducten en ijs(-mixen) leveren. In de monsters van ijsgrondstoffen heeft de VWA echter geen desinfectiemiddelen gevonden.
In de room en roomproducten bleken QUATS-desinfectiemiddelen slechts tweemaal voor te komen. De gehaltes lagen onder de wettelijke grens van 0,5 mg/kg.
De gevonden gehaltes kunnen dus niet verklaren waarom er regelmatig overschrijdingen worden gevonden in slagroom en ijs. Hiervoor zijn de gevonden gehaltes te laag. De grondstoffen kunnen uitgesloten worden als belangrijke bron van QUATS-desinfectiemiddelen in slagroom en ijs.
 

Reageer op dit artikel