nieuws

Ruim een derde van de bakkers wil op zondag open

Nieuws

Niet alle bakkers staan te springen om op zondag open te zijn. Ruim éénderde van alle bakkers (36,6 procent) wil dat wel, zo blijkt uit onze stelling ‘Bakkerswinkels moeten op zondagochtend open zijn’. Een kleine 60 procent vindt van niet en 5 procent weet het niet. Er zijn 270 stemmen uitgebracht.

Ruim een derde van de bakkers wil op zondag open

Niet alle bakkers staan te springen om op zondag open te zijn. Ruim éénderde van alle bakkers (36,6 procent) wil dat wel, zo blijkt uit onze stelling ‘Bakkerswinkels moeten op zondagochtend open zijn’. Een kleine 60 procent vindt van niet en 5 procent weet het niet. Er zijn 270 stemmen uitgebracht.
 

De meerderheid van de bakkers wil dus op zondag liever gesloten blijven. Dat is overigens in overeenstemming met de wens van het nieuwe aanstaande kabinet Balkenende.
Officieel mogen winkels per jaar op twaalf zon- en feestdagen geopend zijn. Deze koopzondagen worden door de gemeente aangewezen op advies van de plaatselijke ondernemersverenigingen. Winkeliers zijn niet verplicht om op de aangewezen koopzondagen hun winkel daadwerkelijk geopend te hebben.
In de omringende landen als Duitsland en Belgë is de winkelopening op zondag ‘gewoon’. Veel Belgische ambachtelijke bakkers ontlenen hun bestaansrecht daaraan.
 
Genoeg
Zowel bakker Jan Goethals als Evert Bos wijzen in hun toelichting op hun uitgebrachte stem op het feit dat zij zes dagen werk meer dan genoeg vinden. Ook wijst Bos op de personeelsproblematiek en de religie, die een zondagsopening moeilijk maken. Bakker Both vindt het niet gepast van bakker Nagelkerke dat hij het respecteren van zondagsrust ‘een beetje gek vindt’. Nagelkerke voert al jarenlang een strijd om op zondag  in Prinsenbeek open te zijn. Hij ziet veel van zijn klanten op zondag in België verse broodjes kopen. Both adviseert Nagelkerke te bekijken of hij meer omzet kan halen uit internet.
Het vierde kabinet Balkende ontmoedigt de openingstelling van de winkels op zondag.
 
Winkeltijdenwet
Dit voorjaar wordt de Winkeltijdenwet geëvalueerd. Het CBL is blij met de duidelijkheid van het kabinet. Volgens het CBL leidde het oneigenlijk gebruik van het toeristisch regime tot concurrentievervalsing tussen winkels die binnen het regime vallen en winkels die daar buiten vallen.

Reageer op dit artikel