nieuws

Pinnen kan veel goedkoper

Nieuws

BAKKERSWERELD – Pinnen kan flink goedkoper. Door de toenemende concurrentie wordt de voormalige monopolist Interpay gedwongen zijn tarieven sterk te verlagen. Toch vangen de bakkers voorlopig bot, omdat de banken een tariefsverlaging voor de winkeliers blokkeren.

Pinnen kan veel goedkoper

BAKKERSWERELD – Pinnen kan flink goedkoper. Door de toenemende concurrentie wordt de voormalige monopolist Interpay gedwongen zijn tarieven sterk te verlagen. Toch vangen de bakkers voorlopig bot, omdat de banken een tariefsverlaging voor de winkeliers blokkeren.

ABN Amro heeft bij de aanbesteding van een nieuw pincontract een korting bedongen van enkele tientallen procenten, zo meldt Het Financieele Dagblad. Naar verluidt waren Mastercard en Atos Origin ook in de strijd voor een nieuwe pinbetalingsovereenkomst met de bank. Volgend jaar lopen de contracten van Rabobank en ING met Equens (voorheen Interpay) af. Waarschijnlijk zullen ook deze banken flink lagere pintarieven bedingen.
 
 
Niet profiteren
Volgens ABN Amro profiteren de winkeliers niet van het inkoopvoordeel van de banken. ‘We streven ernaar dat de tarieven onder de Single Euro Payments Area (Sepa) niet omhoog gaan’, aldus Maarten Mol, hoofd betalingen bij ABN Amro. Door de start van Sepa moeten banken flink investeren in nieuwe systemen.
 
 
Onderhandelen
Het Platform Detailhandel eist dat de pintarieven verder omlaag gaan. ‘ABN Amro kan wel zeggen dat ze niet doorberekenen, maar het is aan de winkeliers om te onderhandelen met de verschillende banken’, stelt Ilya Bruggeman, secretaris bij het Platform Detailhandel. Vorig jaar stapte Ahold na onderhandelingen over van ING naar ABN Amro.
 
 
Te hoge tarieven
De kosten van pinnen in de retail leiden al jaren tot felle discussies. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeerde in 2004 dat banken en Interpay excessieve vergoedingen vragen voor het pinnen. Sindsdien zijn de tarieven verlaagd, maar volgens de detailhandel nog onvoldoende. De detailhandel wil dat de kosten voor met name de kleine bedragen dalen

Reageer op dit artikel