nieuws

‘Gala moet dé trots van de bakkerijketen worden

Nieuws

NBOV en NVB/VBZ willen de gehele bakkerijketen bij elkaar brengen tijdens een jaarlijks terugkerende galabijeenkomst. Het evenement heeft een tweeledig doel: de branche inspireren en de bakkerijproducten nog nadrukkelijker onder de aandacht van de consument brengen. De première van het Nationaal Bakkerij Gala, dat volgend jaar het thema Gezond Genieten meekrijgt, vindt op dinsdag 20 maart plaats op het mediapark in Hilversum.

NBOV en NVB/VBZ willen de gehele bakkerijketen bij elkaar brengen tijdens een jaarlijks terugkerende galabijeenkomst. Het evenement heeft een tweeledig doel: de branche inspireren en de bakkerijproducten nog nadrukkelijker onder de aandacht van de consument brengen. De première van het Nationaal Bakkerij Gala, dat volgend jaar het thema Gezond Genieten meekrijgt, vindt op dinsdag 20 maart plaats op het mediapark in Hilversum.

‘We gaan een podium creëren voor de totale branche’, aldus Theo Meijer, in zijn hoedanigheid als voorzitter van het organiserend comité. ‘Iedereen die iets heeft met de branche, zal deze feestelijke ontmoeting willen meemaken’, voorspelt hij. ‘Het wordt geen feestje, al geven we er wel een feestelijk karakter aan. Het gala moet de trots van de bakkerijbtanche worden en uitstraling hebben. Als je in de media aandacht wilt moet je iets excellents te bieden hebben’, aldus Meijer.

Hij ziet het gala als een voortzetting van de branchesamenwerking in de bakkersportal en het Nationaal Schoolontbijt. Daarover is Meijer lovend. ‘Die realisatie was niet gemakkelijk, maar we hebben dat toch met z’n allen geklaard. Door zo’n gala bindt je alle betrokkenen op een andere, ontspannende wijze met elkaar. Maar er is nog veel werk te doen’, zegt Meijer. Zo mist hij bijvoorbeeld in de tv-kookrubrieken het brood en banket. ‘Daar laten we iets liggen.’

 

Afwisseling

In eerste instantie was de naam Grand Gala du Pain gelanceerd. Na beraad heeft het comité toch gekozen voor een Nederlandse benaming. Het gala krijgt jaarlijks een thema. Voor 2007 is dat ‘Gezond Genieten’. In dit kader is het comité bezig met een spreker die een grote internationale naam heeft. Voor 2008 wordt een link gelegd naar de Olympische Spelen.

Het gala is tevens dé plek waar de toppers vanuit de branche op het podium worden geroepen. In de ‘Parade der Kampioenen’ worden onder andere de winnaars van de Bakkerij én Banketbakkerij van het Jaar en de Dutch Pastry Award bekendgemaakt, net zoals de Guardian of Pastry Arts en Ridder van het Jaar. Dat zijn personen die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de (banket)bakkerij. Verder wordt er een ambassadeur voor de bakkerijketen benoemd, die de bakkerij een x-aantal jaren naar buiten toe gaat vertegenwoordigen.

Er is tijdens het gala ook tijd voor vermaak door professionele topartiesten. Verder tonen visueel gehandicapten hun talenten. Zo zal een Rotterdamse bakker, die plotseling blind werd, een optreden verzorgen. ‘Deze artiesten treden puur op basis van hun kwaliteiten op’, aldus Meijer.

 

Goed doel

Het comité verwacht dat het eerste gala door zo’n vijfhonderd mensen wordt bezocht. ‘In de toekomst worden zo’n duizend tot vijftienhonderd personen op dit evenement verwacht. Met de jaren waarin een bakkerijbeurs wordt gehouden wordt een koppeling gezocht.’

De toegangskaarten á ¢ 150,00 per persoon zullen eerlijk onder ambacht en industrie verdeeld worden. Om het geheel kostendekkend te maken wordt een beroep gedaan op de gelden van de commissie brood en banket van het productschap. Meijer is voorzitter van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten.

De bakker kan zowel een stoel als een tafel voor dit gala kopen. Hij kan dus zelf zijn gasten (die betrokken zijn bij de bakkerijbranche) uitnodigen. Het gala wordt zo opgezet, aldus Meijer, dat de bakkerijketen de jaren erna er reikhalzend naar gaat uitkijken en in de rij zal staan voor een kaart. ‘Het wordt een evenement dat je als bakker gewoon moet meemaken.

Reageer op dit artikel