nieuws

Broodambassadeur: ‘Leerlingen zijn tegenwoordig minder gemotiveerd’

Mensenwerk

Ton Poppelaars gaat na 43 jaar docent brood- en banketbakker met pensioen. Hij heeft in die tijd op verschillende scholen lesgegeven. Momenteel is hij nog tot de zomervakantie werkzaam bij De Rooi Pannen. Samen met Bakkerswereld blikt hij terug op 43 jaar lesgeven als brood-banketbakker.

Broodambassadeur: ‘Leerlingen zijn tegenwoordig minder gemotiveerd’
Onlangs gaf Poppelaars zijn laatste les ‘gespecialiseerd broodbakken voor de horeca’

Ton Poppelaars startte zijn carrière als docent brood- en banketbakken op de Eerste LTS, later de School voor Konsumptieve Beroepen. Destijds had hij vooral leerlingen in de klas waarvan de ouders een verszaak of horecabedrijf hadden. ‘Je zag dat die leerlingen echt gingen voor het vak en heel bewust voor de opleiding kozen. De leerlingen zijn tegenwoordig minder gemotiveerd op het vmbo. Voor hen is het meer een basisopleiding. Daarna gaan ze op het mbo kiezen wat ze daadwerkelijk willen gaan doen.’

Oud-leerlingen

Enkele bekende oud-leerlingen van Poppelaars zijn Marike van Beurden (werd tweede tijdens de World Chocolate Masters in 2013) en Soenil Bahadoer eigenaar van sterrestaurant De Lindehof. In 2014 ontving hij een tweede Michelinster, hier zei hij destijds over: ‘Je stopt je ziel en zaligheid in de zaak. Dat je dit kunt bereiken met hard werken en elke dag je stinkende best doen. Toen ik op de SKB zat, droomde ik al van koken en een eigen zaak hebben. Ik ben blij dat ik niet alleen heb leren koken, maar ook bakken. Al die technieken komen me nu goed van pas.’

‘Ik vind het prachtig om te zien dat oud-leerlingen het goed doen. Een tijd terug kwam ik Soenil tegen. Hij herkende me gelijk in noemde me meneer Poppelaars. Ik vertelde hem dat hij mij zo niet meer hoefde aan te spreken. Maar ik blijf altijd meneer Poppelaars voor hem vertelde hij.’

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Inmiddels is Poppelaars 16 jaar werkzaam bij De Rooi Pannen. Naast lesgeven heeft hij er ook altijd veel bijgedaan; van penningmeester tot vakgroepvoorzitter. Waar de meeste mensen Poppelaars misschien van kunnen is zijn juryvoorzitterschap bij Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Omroep Brabant samen met De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda en de NBOV. ‘Het komende jaar blijf ik als voorzitter van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje nog actief. Ik wil me ook na mijn pensionering nog blijven inzetten voor de promotie van het vak brood- en banketbakker.’

Poppelaars is zijn carrière begonnen in de bakkerij van zijn vader.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels