nieuws

Vitaliteitsregeling: Extra vrije dag op je 61e

Mensenwerk 254

Sinds 1 januari 2016 kunnen parttime en fulltime werknemers van 60 jaar of ouder in de bakkerijbranche gebruikmaken van de vitaliteitsregeling. De introductie van de vitaliteitsregeling is een belangrijke stap richting een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de bakkerijbranche.

Vitaliteitsregeling: Extra vrije dag op je 61e
Sieger van de Goot: ‘Ik ben nog steeds met plezier aan het werk’ Foto’s: Jurjen Poeles

Sieger van de Goot is 61 jaar en werkt als menger bij een grote industriële bakkerij in Stadskanaal. Deze zomer is hij 40 jaar in dienst bij het bedrijf. ‘Ik ben nog steeds met plezier aan het werk’, verkondigt hij vrolijk achter zijn deegkuipen. ‘Iedere dag is anders en het blijft prachtig om te zien hoe wij van eenvoudige grondstoffen de mooiste broden weten te bakken.’

Ploegendienst

Zijn werkzaamheden zijn in ploegendienst ondergebracht. Dat betekent dat hij in de even weken van zeven uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags werkt en in de oneven weken van drie uur ’s middags tot elf uur ’s avonds. Met name die laatste dienst begon hem de laatste jaren op te breken. ‘Op de laatste dagen van de week was ik dat echt wel zat. Je wordt toch een dagje ouder.’

Daarom twijfelt hij geen moment als hij hoort over de vitaliteitsregeling, die in november 2015 door de sociale partners in de nieuwe CAO Bakkersbedrijf is vastgelegd. De vitaliteitsregeling richt zich op preventie van uitval door afnemende belastbaarheid en het langer doorwerken als gevolg van het verhogen van de AOW-leeftijd.
‘Ik heb meteen laten weten dat ik wilde deelnemen’, aldus de bakker. ‘Daarmee lever ik 10 procent van mijn salaris in, maar ik krijg er wel veel vrije tijd voor terug. Met ingang van dit jaar ben ik iedere vrijdag vrij. Dat betekent dat mijn vrouw en ik meer tijd hebben om samen leuke dingen te doen en gemakkelijker eens een weekendje weg kunnen. Onze kinderen zijn de deur uit, dus we missen dat stukje salaris niet en hebben de tijd voor onszelf. We genieten er allebei van!’

Ook de tuin vaart er wel bij. ‘Voorheen moest alles altijd in het weekend. Nu kan ik er meer aandacht aan besteden en tuinier dus ook met meer plezier.’ Bovendien kan de bakker met meer regelmaat genieten van de plaatjes in zijn jukebox. ‘Ontspanning ten top!’

Sieger van de Goot-1287Sieger van de Goot moet doorwerken tot zijn 67e jaar. ‘Zolang ik mij gezond voel, heb ik daar ook geen enkel probleem mee. Maar dat ik door deelname aan de vitaliteitsregeling een extra vrije dag per week heb, verlicht het werk wel. Dat merk ik zowel fysiek als mentaal. Ik heb weer volop zin in die laatste 6 jaar!’
In zijn vrije tijd luistert de bakker graag naar plaatjes in zijn jukebox.

Reageer op dit artikel