nieuws

Schade Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter door noodweer

Mensenwerk 17

Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel heeft schade opgelopen door het noodweer dat met name het zuiden van Nederland vorige week trof. ‘Met man en macht word eraan gewerkt om het bakkerijmuseum weer zo snel mogelijk operationeel te maken’, aldus beheerder Sandra van Gerwen.

Schade Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter door noodweer
Foto: Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter

‘Doordat het dak door flinke hagel ter grote van een tennisbal is beschadigd, is de inboedel ook beschadigd muren en plafonds zijn ook doordrenkt’, zegt Sandra van Gerwen na de passage van de supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. ‘Gelukkig is de museumcollectie gespaard gebleven. Ruim 200 kilo aan grondstoffen en aardig wat snoepgoed moet worden weggegooid in verband met vocht- en waterschade. Ook het tuinmeubilair is volledig verwoest.’

Monument

Het 42 jaar oude museum valt onder gedeeltelijk monument, dus wordt getracht om alles in oude stijl te herstellen. ‘Gelukkig word met gemeente Bergeijk gekeken om alles weer zo snel mogelijk te repareren’, vervolgt de beheerder.

Ruildeal

Sandra van Gerwen: ‘Mocht iemand het Bakkerijmuseum een warm hart willen toedragen. Neem eens contact op met ons mooie museum, misschien kunnen we in de vorm van ruildeal iets voor elkaar betekenen.’ Het museum word aangedreven door zo’n dertig trouwe vrijwilligers. ‘Zonder deze geweldige mensen kan het museum zijn deuren sluiten.’ Het hele jaar door laat het museum aan de Kapellerweg 15 de ambachtelijk bakkersambacht zien door het geven van demonstraties en workshops.

 

Reageer op dit artikel