nieuws

Callebaut en Tony’s Chocolonely werken aan slaafvrije chocolade

Marktberichten 48

Chocolademaker Tony’s Chocolonely slaat de handen ineen met de Belgisch-Franse toeleverancier Barry Callebaut. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de chocolade in de repen van het Amsterdamse bedrijf binnenkort alleen nog gemaakt wordt van duurzame en volledig traceerbare cacaobonen.

Callebaut en Tony’s Chocolonely werken aan slaafvrije chocolade

Om dat te kunnen garanderen, installeert Barry Callebaut speciaal voor Tony’s Chocolonely een nieuwe cacaobotertank. Daarin worden alleen cacaobonen verwerkt die zijn ingekocht bij coöperaties in Ivoorkust en Ghana waar het Nederlandse bedrijf mee samenwerkt. Van die producenten staat vast dat zij geen gebruikmaken van slavenarbeid.

De nieuwe cacaobotertank. Foto: Tony's Chocolonely

De nieuwe cacaobotertank. Foto: Tony’s Chocolonely

Samenwerking

Barry Callebaut en Tony’s Chocolonely werken samen sinds 2005, toen Barry Callebaut begon met het maken van Fairtrade cacaomassa voor Tony’s Chocolonely. Vanaf 2013 wordt de cacaomassa gemaakt met traceerbare cacaobonen en vanaf nu zal ook de cacaoboter volledig traceerbaar worden.

Antoine de Saint-Affrique, CEO van Barry Callebaut: ‘We zetten ons al lang in voor duurzame cacao, onder andere door rechtstreeks samen te werken met lokale cacaogemeenschappen. We hebben van duurzame cacao één van onze vier strategische pijlers gemaakt. Daarmee willen we strijden voor de ontwikkeling van een volledig duurzame chocoladewaardeketen. De samenwerking met Tony’s Chocolonely is een mijlpaal in onze inspanningen om volledig duurzame producten te leveren aan onze klanten.’

Missie

Eva Gouwens van Tony’s Chocolonely, vult aan: ‘Onze missie is om 100 procent slaafvrij de norm in chocolade te maken. Ons model is gebaseerd op vijf samenwerkingsprincipes. Onze cacaobonen worden rechtstreeks ingekocht bij onze partnercoöperaties en we volgen de bonen in de gehele keten, we betalen een hogere prijs, we investeren in langetermijnrelaties met cacaoboeren, we versterken hun organisaties en werken met hen samen om de kwaliteit en productiviteit te verhogen. We zijn trots dat nu alle cacaobonen in de chocolade van Tony’s Chocolonely volledig traceerbaar worden en zijn ingekocht bij onze partnercoöperaties met wie we een langetermijnrelatie hebben. Het is mogelijk. Dus we nodigen de rest van de chocolade-industrie uit om mee te doen om chocolade 100 procent slaafvrij te maken.’

Reageer op dit artikel