Alles over Spelt

Gezondheid geeft lokale initatieven en graan van eigen bodem boost

Gezondheid geeft lokale initatieven en graan van eigen bodem boost

Lokaal lijkt vandaag de dag het toverwoord als het gaat om grondstoffen. Steeds meer ambachtelijke bakkerijen kiezen voor lokaal geteelde granen en...

Meesterbakker Heiner Beck. 

Foto's: Allard van Gent

De smaak van brood: invloed van graan en bodem

Moderne tarwesoorten leveren in principe net zulke aromatische broden als de oude soorten, schreef Bakkerswereld begin dit jaar. Het maartnummer van...

Het is belangrijk om je personeel mee te nemen in je plannen. (Foto ter illustratie en genomen voor de coronacrisis.)

Bisschopsmolen viert 15e verjaardag met Tritordeum

Bakkerij en smaaklokaal de Bisschopsmolen in Maastricht bestaat 15 jaar. Later dit jaar vieren eigenaren Frank en Diana van Eerd het jubileum met...

Foto: Baking Lab Amsterdam

Populaire broodsoorten ook in Warenwetbesluit Meel en brood

Spelt- en desembrood winnen aan populariteit. Daarom is het goed om onder meer voor deze broodsoorten een definitie in het Warenwetbesluit Meel en...

‘Meergranenbroden zijn steeds meer in trek bij de consument en de afnemers in de horeca’, vertelt Luuk Fleuren van brood- en banketbakkerij Fleuren in Velden. 
Foto’s: Bert Jansen, Fotopersbureau

Meergranen speltbrood draagt bij aan goed verhaal: Bekijk het recept

Als bakker moet je een goed verhaal vertellen om je te onderscheiden. Vanuit dat idee is Luuk Fleuren van brood- en banketbakkerij Fleuren uit Velden...

Brood gemaakt van tritordeum, een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense) die een lager glutengehalte kent.

 Foto: Commandeursmolen

Marktdata.nl: hype rond tritordeum zakt in

De grote belangstelling voor tritordeum lijkt voorbij, meldt onderzoeksbureau Marktdata.nl. Rond de Tour de France werd gespeculeerd over een nieuwe...

Nóg meer bakkers in Nederland doen mee met Speltember de maand van de nieuwe speltoogst waarbij de bakkers hun klanten kunnen laten kennis maken met de lekkerste speltproducten van de ambachtelijke bakker. Afbeelding: Ireks

Speltemberactie van Ireks voor ambachtelijk bakkend Nederland

Het is weer bijna Speltember en evenals vorig jaar heeft Ireks in die maand weer een actie voor ambachtelijk bakkend Nederland. Nóg meer bakkers doen...

De tarweoogst is wat krapper in 2018; de korrel is mooi vol.

Foto: archief Bakkerswereld

Droogte drijft tarweprijs wat op; kwaliteit is goed

De prijs van baktarwe stijgt dit jaar licht als gevolg van de aanhoudende droogte in Noordwest-Europa. Dramatisch voor de bakkerij is dit niet. De...

De  Commandeursmolen in Maastricht maalt tritordeum voor onder meer De Bisschopsmolen.  

Foto: Commandeursmolen

Wondergraan tritordeum hypet bij landelijke media

De landelijke media hebben het 'wondergraan' Tritordeum ontdekt nu de Tour de France is begonnen. Frank van Eerd is overvallen 'door wat er nu...

Carrefour brengt Belgisch speltbrood in CUBZZ-assortiment

Carrefour brengt Belgisch speltbrood in CUBZZ-assortiment

Carrefour brengt eind april CUBZZ-brood, volkorenbrood met Belgische spelt, in de schappen. Carrefour besteedt voor dit goededoelenmerk aandacht aan...