Alles over Geschiedenis

Corné Boerenfijn van Bakkerij Verba bakt een prachtige, goudgele broeder.
Foto's: Studio 38C

Broeder: luxe, gevuld krentenbrood voor hoogtijdagen - zo maak je 'm

Een broeder is een mooie naam voor een prachtig, luxe krentenbrood met zoete vulling. Vaak wordt 'ie gegeten met een kom warme melk, een lik stroop...

De Beuling raakt in de vergetelheid, maar daardoor als noviteit juist weer geschikt om consumenten te verrassen. Foto's: Studio 38C

De beuling: bak eens een amandelstaaf in de vorm van een hoefijzer

Worden er nog beulingen gebakken? Er zullen weinig mensen zijn die het woord ooit gehoord hebben, laat staan een beuling hebben gegeten. Speciaal...

Worstenbroodjes gefotografeerd in Boerenbont. Foto's: Erik en Petra Hesmerg

Winnend worstenbroodje van Jeroen en Lars van Dongen in keramische...

Speciaal voor de jubileumuitgave Kunst en Koken van Keramiekmuseum Princessehof stelden de gebroeders Lars en Jeroen van Dongen hun winnende...

Peperbollen, gebakken door Karin Luijten. Bron: Archief Karin Luiten/www.kokenmetkarin.nl

Pepernoot: zacht-taaie brok of brosse kruidnoot? Zoek de verschillen

Speciaal voor de intocht van de Sint in Amsterdam op 13 november 2011 kwam Bolletje, dankzij bedenker Wouter Voges, met een opvallende...

Bakkerij Schabbink wil van krentenwegge immaterieel erfgoed maken: 'Boost voor alle Twentse bakkers'

Bakkerij Schabbink wil van krentenwegge immaterieel erfgoed maken:...

Nicole Schabbink van Bakkerij Schabbink in Saasveld vindt de bereiding en traditie zo bijzonder dat ze de Twentse krentenwegge heeft aangemeld voor...

Glenn de Fijter bereidt stroopmoppen.
Foto's: Studio38C

Een goed gevulde moppentrommel in iedere stad of streek, met...

Nederland kent een grote variantie aan moppen; elke zichzelf respecterende stad of streek ontwikkelde ooit wel zijn eigen mop, karakteristiek van...

Bianca Bartels: ‘Mijn voorouders hebben veel ziel en zaligheid in het brood gestopt heb ik ontdekt. Dat is ronduit fascinerend.’
Foto: Fotobureau Dijkstra

Bakkersdochter Bianca Bartels beschrijft familie- en...

Het boek gaat over trots, maar de inhoud is ook een beetje treurig, zegt Bianca Bartels over Brood op de Plank waarin ze schrijft over 3 generaties...

Foto's: Studio38C

't Zijn dingen als krakelingen: de historie met hedendaagse receptuur...

De krakeling speelde een grote rol in zowel hoogte- als dieptepunten in een mensenleven en was een passende lekkernij tijdens de feestdagen. Als in...

Bakkersdochter Bianca Bartels. Foto: Tessa Posthuma- De Boer

Bakkersdochter schrijft 'Brood op de plank': hartverwarmend boek over...

Het boek 'Brood op de plank', een familiekroniek van drie generaties warme bakkers, verschijnt in maart 2023. Bakkersdochter Bianca Bartels dook in...

Monumentale bakkerij Halte Bontebrug is open voor bezichtiging

Monumentale bakkerij Halte Bontebrug is open voor bezichtiging

In Silvolde is iets bijzonders te vinden: Halte Bontebrug. Dit is een museumwinkel met een klein assortiment aan streekproducten en producten uit...