artikel

Nederlands appeltaartje

Het recept

Voor het WK Boulangerie in Parijs 2016 maakt Hiljo Hillebrand een Nederlands appeltaartje. Hij deelt zijn recept, dat perfect zou passen bij Koningsdag, met Bakkerswereld.

Nederlands appeltaartje

Receptuur 16 stuks:
60 tot 80 gram gebakken gewicht.
4 stuks, 300 tot 500 gram gebakken gewicht.

600 gram deeg

Briochedeeg:

  • 600 gram T45
  • 72 gram kristal
  • 36 gram gist
  • 120 gram boter
  • 132 gram volle melk
  • 156 gram water
  • 12 gram zout
  • 300 gram zachte hooiboter ongezouten
  • 1.128 gram totaal deeg

Appelsiroop

  • 600 gram suiker
  • 1.000 gram water

Dit mengsel even koken. De volgende dag toevoegen:

  • 50 gram Calvados
  • 1 stuk citroensap

Appels
Appels dun snijden (4mm) op vleesmachine en 1 uur laten weken in de appelsiroop.

Appelroom

  • 300 gram dikke appelsap
  • 375 gram slagroom
  • 120 gram suiker
  • 60 gram maïzena
  • 100 gram eidooier

Eimengsel:

  • 50 gram heel ei
  • 60 gram eidooier

Werkwijze:

Meng alle grondstoffen door elkaar en kneed dit even los. Laat dit een nacht in de koeling staan. Maak de boter soepel en rol deze uit 8 mm. Rol het deeg ook uit op 8 mm en snij deze in tweeën.

Maak er één plak van met deeg-boter-deeg. Rol deze uit en vouw deze twee keer in drieeën en 30 minuten laten rusten in de koeling.

Uitrollen op 4 mm dikte. De plakken moeten de grootte hebben van 50*25 cm voor de kleine en 30*30cm voor de grote. De plakken terugkoelen.

Kleine blokjes snijden van 5*5 en grote 6*6. De blokjes halveren en dubbel vouwen en in ronde vorm plaatsen. Hierop cakeje leggen en inspuiten met room.

Narijs circa 60 minuten. Daarna de appelroosjes in het midden plaatsen. Bakken circa 20 minuten bij 175 graden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels