artikel

Pepernotenontbijtkoek

Het recept

J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij heeft, naast een soesjes-recept, ook een recept ontwikkeld voor een heerlijke koek om klanten van te laten smullen in de sinterklaasperiode.

Pepernotenontbijtkoek

Ingrediënten
100% Roggebloem Uniek 10.000 gram of Roggebloem 00 Luxe
80% Koekzoet 8000 gram
10% Restant koek 1000 gram
± 45% Water 4500 gram

Doorbraken
100% Gronddeeg 6000 gram
10% Honingzoet 600 gram
0.9% Pepernootkruiden 54 gram
3% Water 180 gram
1% Karam 60 gram
0,4% Vulkaan 24 gram
10% Kruid- of pepernoten 600 gram
7% Kaneelgranulaat of grijnsuiker 420 gram

Werkwijze
Gronddeeg
Roggebloem 00 Luxe in de machine zeven (bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig). Restant koek in met water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen. De kokende massa door de roggebloem draaien tot een goede samenhang verkregen is. Gewenste verstijfselingstemperatuur van 65°C bereiken. Direct uit de machine halen. Uitdrukken op platen van zo’n 5 cm dik, om het deeg snel te koelen. Dun afstrijken met olie. Als het deeg is afgekoeld, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen. Deeg 24 uur laten rusten.

Doordraaien
Gronddeeg, honingzoet, pepernootkruiden door elkaar draaien. Water erdoor draaien. Vervolgens goed gezeefde Karam en Vulkaan doordraaien. Kaneelgranulaat/grijnsuiker en pepernoten  doordraaien. Tot slot alles goed doordraaien, echter niet te lang. Met natte handen op de koekplaten uitdrukken. Bestrooien met pepernoten (pepernoten even nat spuiten).

Afbakken
Bakken bij ca. 190°C, gedurende 65 minuten. Na het bakken, afkoelen en op gewenste maat/gewicht snijden. De aangegeven baktemperatuur en baktijd zijn indicatief.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels