artikel

Suikerbrood uit Akkrum

Het recept

Nederland kent vier windstreken. Elke maand licht Bakkerswereld er een provincie uit met een bijzonder of klassiek streekproduct. Marten Boonstra van Bakkerij Boonstra uit Akkrum geeft zijn recept voor Fries Suikerbrood.

Suikerbrood uit Akkrum
Suikerbrood uit Akkrum

Op de vraag waarom zijn Fries suikerbrood zo bijzonder is, zegt Marten Boonstra: ‘Overal in Friesland wordt suikerbrood gebakken, er zijn veel verschillen in uiterlijk en receptuur. Mijn suikerbrood is lekker zacht van karakter.’ Dat is te danken aan het kleinbroodpoeder dat hij toevoegt. Wekelijks verkoopt Boonstra ongeveer 100 broden van 480 gram, in het toeristenseizoen circa 300.

Naast de 480-gramvariant maakt Boonstra 700-grams suikerbrood (€ 4,60) en Sûkerpofkes voor 75 cent per stuk.

De broden gaan de vriezer in en worden daar naar behoefte uitgehaald. Zomers komt het nauwelijks zover, omdat de suikerbroden dan dagelijks of om de dag worden gebakken.

 

Ingrediënten (circa 25 stuks)

5000 gram patentbloem

100 gram zout

200 gram kleinbroodpoeder

200 gram neutrale broodcréme

375 gram gist

Circa 2650 gram water

 

Vulling

2000 gram suikerchips p5

2000 gram suikerchips p4

0,40 gram kaneel

 

Werkwijze

Draai een goed gekneed deeg.

Werk er vervolgens rustig de suiker en kaneel doorheen.

Weeg deegstukken af van 480 gram.
Oppunten en 15 minuten laten rijzen.

Maak de deegstukken op en leg ze daarna in de goed ingesmeerde, en aan de binnenzijde met een beetje basterdsuiker bestrooide, blikken.

Geef de deegstukken een narijs van 40 tot 50 minuten.

Plaats ze in de oven bij 210 graden Celcius gedurende 
35 tot 40 minuten.

 

Prijs

De kostprijs is € 0,50 en de verkoopprijs is € 2,50 voor
480-grams suikerbrood.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels