nieuws

Oogstfeest en Havermarkt Bakery Institute 16 september

Evenementen

Het Oogstfeest van Bakery Institute zal op 16 september plaatsvinden op het binnenplein van Bakery Institute in Zaandam.

Oogstfeest en Havermarkt Bakery Institute 16 september

Naast een Havermarkt met informatie, producten, een hapje en drankje, zal er het eerste baaltje haver geveild worden, waarbij de opbrengst voor Bake for Life is. Vorig jaar bracht de eerste baal maar liefst 750 euro op.

Tijdens het Oogstfeest staan er verschillende onderdelen op het programma.

15.00 uur – Start Havermarkt, vrije inloop
16.00 uur – Minilezing van dr. Luud Gilissen over de bijzondere eigenschappen van haver
16.15 uur – Wat kan je allemaal maken met haver? door Francois Brandt
16.30 uur – Start veiling eerste baaltje haver
17.00 uur – Einde veiling en officieel deel van het programma
19.30 uur – Einde Oogstfeest en Havermarkt

Haver

Onderzoeker dr. Luud Gilissen van de Wageningen UR is al jaren bezig om haver de verdiende plek in de voedselketen te geven: ‘Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid. Het is een goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie, het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren, denk aan gezonde hart- en bloedvaten, de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde. En haver heeft een gunstig effect bij obesitas en diabetes, en het bevat avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.’

Reageer op dit artikel