artikel

Kerststollen te vet?

Dossiers

De keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen regelmatig stollen tegen die aan de buitenzijde erg vet zijn en daardoor moeilijk uit de verpakking zijn te halen. Voor de consument is dat uiteraard lastig. In de praktijk is dit vrij eenvoudig te voorkomen.

Kerststollen te vet?

De keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen regelmatig stollen tegen die aan de buitenzijde erg vet zijn en daardoor moeilijk uit de verpakking zijn te halen. Voor de consument is dat uiteraard lastig. In de praktijk is dit vrij eenvoudig te voorkomen.

Dikke laag
Oorzaak is dat de stollen na het bakken vaak te dik met koude boter zijn afgestreken. Het lijkt er soms op dat het dik afboteren van stollen een doel op zich is geworden. Het doel van het afstrijken met boter is echter het tegengaan van het uitdrogen van de stol.

Op temperatuur
Dit wordt bereikt door de stol direct na het bakken (de stol is dan nog erg heet) met hete, geklaarde boter dun af te strijken. Op deze manier kan de boter in de korst trekken en voelt de stol, na afkoeling, nagenoeg niet vet aan. Als het afboteren zorgvuldig gebeurt, kan de stol goed afgewerkt worden met decoreersneeuw.

Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC, tel. (0317) 47 12 47.

 

Reageer op dit artikel