artikel

Snelkneders

Dossiers

De snelkneders vormen de grootste groep kneders in de bakkerijbranche. Ze kneden een deeg in circa 10 tot 15 minuten. In Nederland zijn drie soorten snelkneders in gebruik: spiraalkneders, UC-kneders en wendelkneders. Ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Snelkneders

De snelkneders vormen de grootste groep kneders in de bakkerijbranche. Ze kneden een deeg in circa 10 tot 15 minuten. In Nederland zijn drie soorten snelkneders in gebruik: spiraalkneders, UC-kneders en wendelkneders. Ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Kneedadviezen
• Houd de mengtijden niet te kort.
• Stem de kneedtijd af op de kwaliteit van de grondstoffen.
• Controleer regelmatig de temperatuurmeting; een infraroodmeting zal na verloop van tijd gaan afwijken en zal bijgesteld moeten worden.
• Werk als het maar even kan met ‘vaste’ kneedprogramma’s op de kneder, zodat meerdere deegmakers eenzelfde werkwijze hanteren.
• Noteer regelmatig de mengtemperatuur van de grondstoffen, bijvoorbeeld na 2 minuten. Die temperatuur geeft een indicatie als er afwijkingen beginnen op te treden.
• Het klimaat van de deegmakerij is van grote invloed op de deegtemperatuur en deegontwikkeling; besteed aandacht aan de omgevingstemperatuur.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels