artikel

Tips voor het maken van een goed etiket

Dossiers

Etiketteren. Voor veel ondernemers een moeilijke verplichting. Het is namelijk niet eenvoudig om een wettelijk juist etiket te maken. Orbak organiseerde daarom twee workshops over etiketteren met behulp van hun software. Beide dagen waren binnen de kortste keren volgeboekt. Bakkerswereld was erbij.

Tips voor het maken van een goed etiket

Etiketteren. Voor veel ondernemers een moeilijke verplichting. Het is namelijk niet eenvoudig om een wettelijk juist etiket te maken. Orbak organiseerde daarom twee workshops over etiketteren met behulp van hun software. Beide dagen waren binnen de kortste keren volgeboekt. Bakkerswereld was erbij.

Praktisch etiketteren
• Start een etiket altijd met het woord ingrediënten: voluit en niet afkorten.
• Gebruik geen afkortingen zoals rboter voor roomboter of tbloem voor tarwebloem.
• Vermeld de dagaanduiding in de datum in twee posities. Dus niet 4 april 2008 maar 04 april 2008.
• Additieven vermelden in het meervoud op het moment dat er meerdere in het product aanwezig zijn. En in enkelvoud wanneer er maar eentje in zit. Zie het voorbeeldetiket waarop staat verdikkingsmiddel (enkelvoud), maar kleurstoffen (meervoud). Zo moet op het etiket ook emulgatoren staan als er meer dan één emulgator in het product zit.
• ‘Ten minste houdbaar tot’ moet in vier aparte woorden en niet ‘tenminste houdbaar tot’.
• Vermeld een bewaarinstructie bij producten die uit de koeling of vriezer worden verkocht.
• Decoratie (bijvoorbeeld sesamzaad op een Sesamwit) hoeft niet gekwid te worden mits het minder dan 2 procent van het eindproduct vormt. Het sesamzaad moet uiteraard wel gedeclareerd worden.
• Krijg je een tailormade grondstof aangeleverd van een leverancier, spreek dan met hem een concrete datum af wanneer de productspecificaties in SpecsPlaza staan.
• Melissuiker en de suiker in basterdsuiker mag je onder de noemer ‘suiker’ vermelden.
• Zit er in een gebakje marsepein dan moet de marsepein apart gedeclareerd worden omdat marsepein een samengestelde grondstof is. De suiker uit marsepein mag niet bij de overige suikers worden opgeteld.
• Water hoeft niet te worden vermeld wanneer er minder dan 5 procent in een product voorkomt.
• Lever je diepgevroren producten, dan moet ergens op de verpakking de term ‘diepvries’ staan en niet ‘diepgevroren’. Bovendien dient men de tekst ‘na ontdooiing niet opnieuw invriezen’ te vermelden.
• Kleiner dan 2 procent: die ingrediënten mogen in willekeurige volgorde. Deze mogen niet zomaar worden weggelaten.
• Alleen technische hulpstoffen mogen worden weggelaten om het etiket in te korten, bijvoorbeeld de L-ascorbinezuur in brood.
• Alleen ‘koel bewaren’ op het etiket vermelden is niet goed, wel met de toevoeging maximaal 7 graden Celsius, anders de term ‘gekoeld bewaren’ gebruiken.
• De netto hoeveelheid of het aantal stuks moet vermeld worden. Bijvoorbeeld het nettogewicht van een appeltaartje of het aantal stuks voor een zakje met zes eierkoeken. Wanneer het aantal stuks voor de consument gemakkelijk te tellen is, hoeft u ook het aantal stuks niet te vermelden. Bijvoorbeeld vier gebakjes in een doos met venster.
• Vermeld bij additieven (E-nummers) altijd eerst de functie (bijvoorbeeld emulgator of rijsmiddel), daarachter het E-nummer of de volledige naam van het additief.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels