artikel

Energie besparen in de praktijk

Dossiers

Hoe reduceer ik de rekening voor gas en elektra. Dat wil iedereen wel weten. Bakkerswereld laat hier twee ondernemers aan het woord die energiezuinig werken. Hun energiekosten bedragen respectievelijk 2,1 en 3 procent van de omzet. Ruim onder het gemiddelde dat oploopt tot ruim 5 procent.

Energie besparen in de praktijk

Hoe reduceer ik de rekening voor gas en elektra. Dat wil iedereen wel weten. Bakkerswereld laat hier twee ondernemers aan het woord die energiezuinig werken. Hun energiekosten bedragen respectievelijk 2,1 en 3 procent van de omzet. Ruim onder het gemiddelde dat oploopt tot ruim 5 procent.

Topbakker Dijkstra uit Leeuwarden heeft energiekosten tussen de € 55.000 en € 59.000 per jaar; dit is maar 2,1 procent van zijn bruto-omzet. Gemiddeld voor een bakkerij is dit 4 tot 5 procent. Om de grootte van Dijkstra aan te geven: hij verwerkt 180 balen bloem per week. De Topbakker heeft geen eigen winkels. Hij levert echter wel aan bakkerswinkels, maar ook aan supermarkten, bedrijven en instellingen. Zeventig procent van zijn broodproductie is kleinbrood. Hij maakt geen banket. Alle koel- en vriesruimtes (totaal 100 m2) worden centraal aangestuurd met de computer (Fri-tec systeem). Zo kan deze bakker één en dezelfde ruimte gebruiken om broodjes in te vriezen, maar ook als remrijskast.

Energiezuinig
De bakkerij op het industrieterrein in Leeuwarden wijkt op een aantal punten af van standaardsituaties. Eigenaar Henk Wijnja bouwde de bakkerij in het jaar 2000. Jos Meyer van Ingenieursburo Prompt uit Harlingen en Alle Wijnstra bakkerijtechneut en gespecialiseerd in energievraagstukken, waren bij de realisatie betrokken. Deze laatste was voorheen bij Beko in dienst, maar sinds een jaar weer zelfstandig onder de naam Multi Grou Techniek. Wijnstra sprak ook op het seminar ‘Haal meer energie uit uw bakkerij’ dat in november 2007 bij het NBC werd gehouden. Hij sprak er over de mogelijkheden van energieterugwinning in de bakkerij. Dit kan bijvoorbeeld door het terugwinnen van warmte van de oven, van koelcompressoren en van machineruimtes. Alle Wijnstra nam Bakkerswereld een dagje mee naar Friesland om de praktijkvoorbeelden te laten zien.

De tweede bakkerij die Alle Wijnstra Bakkerswereld laat zien, is Bakkerij Overzet in Harlingen. Een heel ander type bedrijf dan Topbakker Dijkstra. Dit ambachtelijke bedrijf zit niet op een bedrijventerrein, maar midden in Harlingen. Het pand stamt uit 1900. Alle Wijnstra laat hiermee zien dat nieuwbouw geen vereiste is voor energiebesparende maatregelen. De eigenaren van de bakkerij, Arnold Zijlstra en Dirk Schaap, gebruiken de warmte die de koelmotoren van de winkelvitrines afgeven om water te verwarmen. ‘Hiervoor is een halfjaar geleden een warmtepomp geplaatst. Deze zet de warme lucht afkomstig van de koelcompressoren (30-35 graden) om in warm water van 60–65 graden voor de boiler. Het gemiddeld rendement van een warmtepomp is maar liefst 300 procent.’

Terugverdienen
Arnold Zijlstra: ‘Eerst hadden we een boiler van 200 liter. Die bleek te klein. Aan het einde van de dag was het warm water op. Nu is het 300 liter. Het systeem is aangesloten op de cv-ketel. Deze kan bijspringen als het warmwater eventueel op raakt.’ De investering hiervoor ligt tussen de € 3000 en € 5000. Hoeveel het precies bespaart kunnen Zijlstra en Schaap nog niet kenbaar maken. Wel weten ze dat de ketel in ieder geval veel minder vaak aanslaat. Alle Wijnstra denkt dat deze investering binnen 1,5 jaar is terugverdiend. ‘Maar daarnaast ben je ook goed bezig voor het milieu.’

LED-verlichting
In april gaat Bakkerij Overzet de winkel verbouwen. De nieuwe winkel (Esmé) krijgt LED-verlichting. Zeer energiezuinige verlichting én verlichting die helemaal géén warmte produceert. ‘Hiermee hopen we ons energieverbruik verder terug te dringen. Nu zitten we op ruim 3 procent van de omzet.’

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels