artikel

Welke smeermiddelen in de bakkerij?

Dossiers

Goed onderhoud komt de werking van machines en apparatuur ten goede. Het smeren is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar welk soort smeermiddel schrijft de Hygiënecode voor de Bakkerij voor?

Welke smeermiddelen in de bakkerij?

 

Goed onderhoud komt de werking van machines en apparatuur ten goede. Het smeren is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar welk soort smeermiddel schrijft de Hygiënecode voor de Bakkerij voor?

 

Belangrijk is de vraag of de oliën en smeermiddelen in aanraking kunnen komen met het product. Als dit is uitgesloten (bijvoorbeeld bij smering van kogellagers), dan mag u middelen gebruiken die niet per se bestemd zijn voor de voedingsmiddelenbranche. Als er wel aanraking met het product mogelijk is, mag u uitsluitend zogeheten ‘foodgrade‘ middelen gebruiken. Het morsen met deze smeermiddelen is minder gevaarlijk, maar kan wel zichtbare verontreinigingen geven aan uw producten. Verwijder met een papieren doekje daarom direct na smering en ook tijdens productiewerkzaamheden eventuele overtollige olie.
 
Tip
De verpakking van de smeermiddelen geeft aan met welk type smeermiddel u te maken heeft. Als de verpakking onvoldoende informatie verstrekt, neem dan contact op met de leverancier van het product.
 
Meer hierover leest u in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij op bladzijde 40/41.
 
Meer informatie: 
Adviseurs productkwaliteit NBC: (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels