artikel

Verbeter het vet in uw producten

Dossiers

Producten met veel vet kunnen bijdragen aan overgewicht. Dit geldt voor alle vetrijke producten ongeacht het soort vet. Toch is het zinvol om ook naar de vetzuursamenstelling van uw producten te kijken. Het soort vet maakt namelijk wel uit voor het effect op hart- en vaatziekten.

Verbeter het vet in uw producten

 

Producten met veel vet kunnen bijdragen aan overgewicht. Dit geldt voor alle vetrijke producten ongeacht het soort vet. Toch is het zinvol om ook naar de vetzuursamenstelling van uw producten te kijken. Het soort vet maakt namelijk wel uit voor het effect op hart- en vaatziekten.

 

Er zijn grofweg drie soorten vet: onverzadigd vet, verzadigd vet en transvet. De verhouding tussen deze drie heet de vetzuursamenstelling. De onverzadigde vetten zijn ‘gezond’, verzadigde vetten zijn ‘slecht’ en transvet is het ‘slechtst’ voor de gezondheid. De slechte vetten zorgen voor het vastplakken van vet in de bloedvaten waardoor onder andere hartklachten kunnen ontstaan. De goede vetten kunnen juist voorkomen dat er vet vastplakt aan de bloedwand.
 
Welke producten?
Bakkerijproducten met een hoog vetgehalte en ongunstige vetzuursamenstelling zijn onder meer croissants, koek en gebak. Brood bevat op zich niet veel vet, maar het soort vet kan vaak wel worden verbeterd.
 
Welke grondstoffen?
Hoe weet u of een bepaalde grondstof nu goed of slecht is qua vetzuursamenstelling? Uiteraard kunt u het beste de informatie over de vetzuursamenstelling opvragen bij uw leverancier. Maar, in sommige gevallen ziet u het ook zelf. Wanneer de grondstof hard is bij kamertemperatuur, bevat het over het algemeen veel slechte vetten. Roomboter is dus ‘slechter’ voor de gezondheid dan smeermargarine of zonnebloemolie. Ook voor de vetzuursamenstelling van broodverbetermiddel geldt dat deze erg afhankelijk is van het soort middel. De vloeibare middelen hebben in de meeste gevallen een voor de gezondheid gunstigere samenstelling dan blokvormige middelen.
 
Vetzuursamenstelling veranderen
Wanneer u iets wilt veranderen aan het vetgehalte of de vetzuursamenstelling van uw producten, begin dan bij de grondstoffen margarine/(room)boter, frituurolie en broodverbetermiddel. Voor frituurolie of vloeibaar frituurvet geldt de volgende norm: maximaal 5 procent (5 gram per 100 gram) transvetzuren en minimaal 65 procent onverzadigde vetzuren. Voor margarines/ roomboter en broodverbetermiddelen is er (nog) geen norm. Vraag uw leverancier naar alternatieven met een verbeterde vetzuursamenstelling. Veel leveranciers hebben deze al of ontwikkelen ze.
 
Dus:
– Verzadigd (en Trans) = Verkeerd, Onverzadigd = Oké voor de gezondheid van hart- en bloedvaten.
– Kijk (bij de ontwikkeling van nieuwe producten) ook eens naar de vetzuursamenstelling.
– Vraag uw leverancier om ‘gezondere’ alternatieven voor bestaande grondstoffen.
 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels