artikel

Tips voor een goede spoelplaats

Dossiers

Een goede hygiënische spoelplaats begint bij de basis: de watervoorziening. Hoe zorgt u hiervoor en welke eisen staan in de Hygiënecode?

Tips voor een goede spoelplaats

 

Een goede hygiënische spoelplaats begint bij de basis: de watervoorziening. Hoe zorgt u hiervoor en welke eisen staan in de Hygiënecode?

 

Een eis uit de Hygiënecode is dat u in de productieruimte water moet hebben van drinkwaterkwaliteit. Dit gebruikt u zowel in het product als voor hygiënische doeleinden. De temperatuur van heet water dient met het oog op het voorkomen van legionellagroei ten minste 60 °C te zijn aan het tappunt.
Ook is het verplicht dat u een grote spoelbak heeft  voor het (voor) reinigen van gereedschap en apparatuur. Deze is van corrosiebestendig materiaal en is voorzien van warm en koud stromend water. Als u ijs produceert, bent u verplicht een dubbele spoelbak te hebben in de ruimte waar u het banketbakkersijs bereidt.
Wij adviseren u een aparte afgesloten spoelplaats te maken wanneer dat mogelijk is.
 
  • Andere tips zijn:
    Gebruik bij voorkeur kranen die niet met de hand worden bediend, maar bijvoorbeeld met de elleboog of de knie.
  • Of gebruik een kraan die op een sensor werkt.
  • Maak de spoelplaats goed schoon, let hierbij op voegen, randen en verborgen hoeken.
Meer hierover leest u in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij op bladzijde 22.
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels