artikel

Tegen welke norm moet ik mijn bakkerij certificeren?

Dossiers

Deze vraag stelt een bakkerijdirecteur zich af indien is gekozen voor het certificeren van de bakkerij. Een belangrijke beslissing, vaak in samenspraak met de afnemer genomen. Maar wie zich laat informeren heeft niet meerdere systemen nodig dan een goedgekeurde GFSI norm.

Tegen welke norm moet ik mijn bakkerij certificeren?

 

Deze vraag stelt een bakkerijdirecteur zich af indien is gekozen voor het certificeren van de bakkerij. Een belangrijke beslissing, vaak in samenspraak met de afnemer genomen. Maar wie zich laat informeren heeft niet meerdere systemen nodig dan een goedgekeurde GFSI norm.
 

 

 
Het Global Food Safety Initiative (GFSI) heeft vier voedselveiligheidsstandaarden goedgekeurd. Het betreft de volgende standaarden:
• BRC Technical Standard;
• Nederlandse HACCP (versie 4, variant B);
• Safe Quality Food (SQF2000); 
• International Food Standard (IFS).
 
De GFSI visie  ‘once certified, accepted everywhere’ is sinds juli 2007 realiteit geworden. Carrefour, Tesco, Metro, Migros, Ahold, Wal-Mart en Delhaize hebben akkoord gegeven om dubbele certificeringen tot het verleden te laten horen en gaan akkoord met 1 van de vier normen. De Duitse supermarkten Aldi en Lidl eisen echter nog steeds de International Food Standard (IFS).
 
Arbo en milieu
Door de goedkeuring van de vier standaarden is een belangrijke stap gezet in het streven naar wereldwijde harmonisatie van de borging van de voedselveiligheid. De leveranciers aan Nederlandse supermarkten dienen de voedselveiligheid van producten aantoonbaar aan de hand van één van de bovengenoemde standaarden te waarborgen. Onderwerpen als arbo en milieu worden niet door het GFSI beoordeeld. De Nederlandse supermarktorganisaties hechten wel belang aan de borging van deze onderwerpen.
 
Voor meer informatie:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels