artikel

Stugge of droge krentenbollen

Dossiers

BAKKERSWERELD – Stugge of droge krenten/rozijnenbollen worden veroorzaakt door te lang of te kort gewassen zuidvruchten. Lees hier hoe u dit stugge of droge voorkomt.

Stugge of droge krentenbollen

 

BAKKERSWERELD – Stugge of droge krenten/rozijnenbollen worden veroorzaakt door te lang of te kort gewassen zuidvruchten. Lees hier hoe u dit stugge of droge voorkomt.

 

Krenten/rozijnenbollen zijn wel eens droog of stug of een combinatie hiervan. De oorzaken voor de slechte kwaliteit kunnen zijn:
 
Op de verkeerde manier zuidvruchten wassen
Bij zuidvruchten, waarvan de huid te zacht is geworden door te lang wassen/wellen, kunnen suikers naar buiten komen. Deze suikers werken remmend op de gistwerking.
Te droge zuidvruchten hebben ook een negatieve invloed op het product. Een zuidvrucht kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht van de kruim onttrekken.
 
Te lange baktijd
Door te lang bakken droogt de krenten/rozijnenbol uit. De baktijd is tussen de acht en tien minuten.
 
Verkeerde verdeling gist en hulpgrondstof
Meer doseren van hulpgrondstoffen omdat de krenten/rozijnenbol te droog is, geeft vaak een averechts effect. In de meeste gevallen is tien procent gist met twintig procent hulpgrondstof een goede combinatie. Volg altijd het advies van de grondstoffenleverancier op.
 
Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC, telefoon (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels