artikel

Regels handen wassen

Dossiers

WAGENINGEN – Het spreekt voor zich dat schoon werken begint met een goede persoonlijke hygiëne. Daarom zijn in de hygiënecode regels opgenomen over onder meer het wassen van de handen.

Regels handen wassen

 

WAGENINGEN – Het spreekt voor zich dat schoon werken begint met een goede persoonlijke hygiëne. Daarom zijn in de hygiënecode regels opgenomen over onder meer het wassen van de handen.

 

De bakkerijmedewerkers komen zowel in de productie als de winkel veelvuldig in aanraking met grondstoffen, halffabrikaten en producten. Uiteraard is het belangrijk dat zij hier op hygiënische wijze mee omgaan. Het hoofd, de armen en handen dienen daarom schoon te zijn. Regelmatig handen wassen met warm stromend water en een ongeparfumeerde zeep is een must. Het drogen van de handen hoort daar ook bij.
 
Wanneer handen wassen?
Was de handen in ieder geval:
• vóór het werk en na iedere werkonderbreking;
• vóór en na het werken met bederfelijke producten, zoals vlees en slagroom;
• na het werken met gist;
• onmiddellijk na gebruik van het toilet;
• na niezen in de handen of neus snuiten;
• na het verwijderen van afval.
Zorg ervoor dat uw handen schoon zijn, zelfs wanneer u met hygiënische (uiteraard schone) handschoenen werkt. Vervang de handschoenen telkens als de handen zijn gewassen of vaker, als hiertoe aanleiding is.
 
Tips:
• Gebruik voor het drogen van de handen bij voorkeur papieren handdoekjes die na gebruik worden weggegooid.
• Stoffen handdoeken zijn niet wenselijk. Als u deze in het bedrijf gebruikt, verwissel dan minimaal eenmaal per dag of vaker als dat nodig is.
 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels