artikel

Glutenvrij: mogelijk in uw bakkerij?

Dossiers

WAGENINGEN – Mensen die overgevoelig zijn voor gluten hebben baat bij een compleet glutenvrij dieet. Wellicht vragen zij in uw winkel naar glutenvrije producten. Het maken van deze producten komt erg nauw en is lastig te combineren met de ‘gewone’ productie. Maar dit hoeft niet te betekenen dat u altijd ‘nee’ moet verkopen.

Glutenvrij: mogelijk in uw bakkerij?

WAGENINGEN – Mensen die overgevoelig zijn voor gluten hebben baat bij een compleet glutenvrij dieet. Wellicht vragen zij in uw winkel naar glutenvrije producten. Het maken van deze producten komt erg nauw en is lastig te combineren met de ‘gewone’ productie. Maar dit hoeft niet te betekenen dat u altijd ‘nee’ moet verkopen.

De meest gebruikte graansoorten bevatten gluten. Boekweit, rijst, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum, maïs, sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel zijn van nature glutenvrij. Bij aankoop van deze meelsoorten moet er wel "glutenvrij" op de verpakking staan. Meel kan namelijk tijdens de productie of verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Vooral bij boekweit en teff is dit vaak het geval.

Geen kruisbesmetting
Wanneer u glutenvrije producten produceert, dienen deze ook echt glutenvrij te zijn. Aangepaste receptuur alleen is daarbij niet voldoende. U moet kunnen garanderen dat er geen kruisbesmetting plaatsvindt tussen glutenbevattende en glutenvrije producten in uw productieruimte én uw winkel. Denk hier bijvoorbeeld aan werkbanken, broodzakken, broodsnijmachines, de toonbank en zelfs de handen van het personeel.

Geen ‘nee’ verkopen
U heeft dus veelal een gescheiden productielijn nodig en (verkoop)medewerkers die goed op de hoogte zijn van de regels rondom het produceren en verpakken van glutenvrije producten. Maar een compleet gescheiden productielijn is vaak niet rendabel. Wilt u uw klanten geen ‘nee’ verkopen, dan zijn er diverse andere mogelijkheden. U kunt bij wijze van service bijvoorbeeld voorverpakte glutenvrije producten, zoals glutenvrije koekjes, afbakbroodjes en/ of glutenvrije broodmixen verkopen. Deze producten zijn verkrijgbaar via natuurvoedingsgroothandels of gespecialiseerde internetaanbieders.

Meer informatie
Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) leest u meer over het glutenvrij dieet, de verkoopkanalen van glutenvrije producten en de wettelijke regels rondom het gebruik van de term glutenvrij en het logo "glutenvrij".

Dus:
– Glutenvrije producten moeten écht glutenvrij zijn. Kruisbesmetting dient uitgesloten te zijn.
– Wanneer een aparte productielijn niet rendabel is, kies dan voor glutenvrije serviceproducten.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels