artikel

Paridaans houdt cijfers onder controle

Dossiers

Harrie en Henriette Paridaans zijn al 28 jaar eigenaar van Bakkerij Paridaans in Eindhoven. De omzet is flink gestegen sindsdien, het winkelbestand verdubbeld. Een aspect is onveranderd gebleven: ondernemen op cijfers.

Paridaans houdt cijfers onder controle

Harrie en Henriette Paridaans zijn al 28 jaar eigenaar van Bakkerij Paridaans in Eindhoven. De omzet is flink gestegen sindsdien, het winkelbestand verdubbeld. Een aspect is onveranderd gebleven: ondernemen op cijfers.

Top 4 Ondernemen op cijfers
1. De baalopbrengst is gemiddeld € 321. De personeelskosten van de broodbakkerij bedragen 11,2 procent van de bruto broodomzet, terwijl 17,5 procent de norm is.

2. ‘Een dag per week draaien we al diepvriesdegen en zetten die naar behoefte in de remrijskast. Door deze werkwijze, spaar ik een bakker uit, dat scheelt mij 30 procent arbeidskosten in de broodbakkerij.’

3. ‘We draaien vanaf augustus iedere week 10 procent extra. Zo bouw ik voorraad op.’ Om de kwaliteit te kunnen garanderen, werkt Paridaans met het first in first out systeem.

4. Paridaans hanteert een stopgrootte van minimaal € 50,00 voor bedrijven. Particuliere bestellingen onder de € 25,00 neemt hij niet aan of met extra bezorgkosten.

 

Logistieke kosten en personeel
Harrie Paridaans houdt ook grip op zijn logistieke kosten door duidelijke regels op te stellen. ‘Twintig procent van de omzet komt uit levering aan derde kanaal. Ik hanteer een stopgrootte* van minimaal € 50,00 voor bedrijven. Particuliere bestellingen onder de € 25,00 neem ik niet aan of ik reken extra bezorgkosten. Het is niet leuk om mensen teleur te stellen, maar duidelijke regels werken het beste.’
Duidelijkheid geven ze ook aan hun medewerkers door functioneringsgesprekken te houden, vier keer per jaar plenair werkoverleg en persoonlijke gesprekken te voeren met de medewerkers. Henriette Paridaans: ‘We zijn open naar het personeel toe, werken zelf ook mee en geven de medewerkers de ruimte. Hierdoor staan ze ook eerder voor ons klaar als dat nodig is.’     
* Stopgrootte: gerealiseerde omzet delen door het aantal keren dat er bezorgd wordt.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels