artikel

Allergenen vermelden

Dossiers

Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan voedselallergie. Voor hen is het daarom heel belangrijk om exact te weten welke zogeheten allergene stoffen er in uw producten zitten.

Allergenen vermelden

Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan voedselallergie. Voor hen is het daarom heel belangrijk om exact te weten welke zogeheten allergene stoffen er in uw producten zitten.

De in de bakkerij meest voorkomende allergenen zijn glutenbevattende granen, sesamzaad, pinda, noten, ei, soja, lupine en melk. U bent wettelijk verplicht bepaalde allergenen op het etiket te vermelden wanneer ze in het product zijn verwerkt. Een waarschuwing is niet verplicht, maar kan soms wenselijk zijn.

De allergenen waarmee u in uw bedrijf werkt, kunnen door versleping of kruisbesmetting ook terechtkomen in andere producten. U bent niet wettelijk verplicht daarvan melding te maken op het etiket. U zou echter toch aansprakelijk kunnen worden gesteld als u hiermee niet zorgvuldig omgaat.
Genoeg redenen om voorzichtig te zijn met promotie van allergeenvrije producten.

Dus:
• Wees voorzichtig met de promotie van allergeenvrije producten;
• U kunt aansprakelijk worden gesteld als allergenen in andere producten terechtkomen door versleping of kruisbesmetting;
• Vermeld op het etiket de wettelijk verplicht te noemen allergenen die in het product zijn verwerkt;
• Een waarschuwing is soms wenselijk, maar niet verplicht;
• Lees de werkwijzer ‘Vermelden van allergenen’ en raadpleeg www.nbc.nl/allergenen voor meer informatie.
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels