artikel

Geruisloze directiewisseling Kaak Groep

Dossiers

Het inrichtingen van complete bakkerijen. De Kaak Groep kan het hele productieproces aanbieden. Met name de industriële en middelgrote bakker profiteren van de geavanceerde multifunctionele productielijnen. De recente overname van het Franse bedrijf Lhotellier R2A past volledig in de filosofie ‘Van silo tot krat’.

Geruisloze directiewisseling Kaak Groep

Het inrichtingen van complete bakkerijen. De Kaak Groep kan het hele productieproces aanbieden. Met name de industriële en middelgrote bakker profiteren van de geavanceerde multifunctionele productielijnen. De recente overname van het Franse bedrijf Lhotellier R2A past volledig in de filosofie ‘Van silo tot krat’.
 

Met voortschrijdende internationalisering en schaalvergroting krijgt ook de industriële bakkerijbranche steeds meer te maken. De bedrijven verenigd in de Kaak Groep spelen hierop in. In het hoofdkantoor in Terborg stellen Jan Kaak, algemeen directeur, en Aart-Jan Hartman, directeur marketing en verkoop, het onomwonden. Door een scala van productielijnen, verschillende typen machinerie en de modernste automatiseringstechnologie in huis te hebben, kan de klant kiezen hoe die zijn bedrijf vorm wil geven. Alle ontwikkelingen bij het miljoenenbedrijf staan in dienst van het totaalconcept. Kaak is in staat een complete bakkerij in te richten. De slogan ‘Van silo tot krat’ moet de buitenwacht daarvan doordringen. De strategie is in de jaren negentig van de vorige eeuw ingezet onder directeur Lothar Pasch, die begin dit jaar afscheid nam. En zijn opvolger Jan Kaak, inmiddels dertien jaar werkzaam in het bedrijf, wil vooral op de ingeslagen weg doorgaan. Al sinds 1997 is het bedrijf intern bezig geweest met de generatiewisseling die nu vrij geruisloos haar beslag heeft gekregen. Het meerhoofdige managementteam wil vooral rust uitstralen. Kaak: ‘Wij geloven in de door Pasch ingezette koers en veranderen zo weinig mogelijk. Het gaat erom dat de markt ons blijft herkennen.’

Bakkerijlandschap
De overnames van Benier in 1991, Daub in 1997 en MCS in 2005 waren belangrijke mijlpalen die de ‘Van silo tot krat-gedachte’ onderstrepen. Het Bossche bedrijf Benier is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van apparatuur en proceslijnen voor de deegverwerking. De machines vinden wereldwijd hun weg naar afnemers in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Daub, gevestigd in Hamburg, richt zich op de bakovenmarkt en ontwikkelt ovens voor de industriële bakkerij, de ambachtelijke bakkerij en de supermarkten. Als basis dient het thermo-olie verwarmingsprincipe. En het Italiaanse MCS bouwt industriële productielijnen voor brood en pizza. Jan Kaak: ‘Twintig jaar geleden zag het bakkerijlandschap er compleet anders uit. Maar schaalvergroting en concentratie noopten ons om mee te gaan in die ontwikkelingen. Het is belangrijk dat we nagenoeg alles wat een bakkerij nodig heeft om te kunnen produceren, leveren. Door de overnames lukt dat steeds beter. En de namen van Daub, Benier en MCS houden we aan omdat de bedrijven sterk zijn gepositioneerd.’

Overname
De overname van het Franse bedrijf Lhotellier R2A uit Contres per 1 januari van dit jaar bewijst dat de vernieuwde directie het Bakkerij Totaal Concept nog verder wil vervolmaken. ‘We kunnen hierdoor ook productdragers met een teflon coating leveren’, legt Aart-Jan Hartman uit.
In het Gelderse Terborg is Kaak circa tachtig jaar geleden begonnen met productie van onder meer bakvormen en bakplaten. De vervaardiging van vormen, koppels en bakplaten vormt nog steeds een zwaartepunt in het werk. ‘Maar we waren tot voor kort niet tevreden. Het siliconeren en hersiliconeren van nieuwe en gebruikte productdragers was onderdeel van de leveromvang van Kaak Bakery Supplies, maar het aanbrengen van teflon nog niet. Indien gewenst, kochten we het in. Door de overname van Lhotellier R2A, een van de sterkere spelers in Frankrijk, hebben we deze technologie nu zelf in huis. Hierdoor houden we controle over het geheel’, merkt Hartman op.

Groei
De twee directeuren, die een groei van 5 tot 8 procent per jaar voorstaan zien het als een groot voordeel dat een klant met maar één leverancier te maken heeft: Kaak. Hartman: ‘Hierdoor voorkom je gekissebis tussen leveranciers die naar elkaar wijzen, wanneer er een probleem is. De klant schiet daar niets mee op, die wil produceren. Door met ons in zee te gaan hebben ze te maken met één aanspreekpunt en bovendien kunnen ze in eigen taal eventuele opmerkingen kwijt.’
‘De kracht van de organisatie schuilt in de flexibiliteit ervan. Als bedrijven verenigd onder de Kaak Groep zijn we in staat om in te spelen op de vraag naar totaalconcepten. Individueel zijn de bedrijven van de Groep echter ook in staat deeloplossingen of stand alone machines aan te bieden, zoals een oven of afweger, voor zowel de industriële, middelgrote als ambachtelijke bakker. Deze flexibiliteit trekken we ver door’, aldus Jan Kaak. ‘Natuurlijk argumenteren wij voor onze eigen producten, maar als een afnemer bijvoorbeeld de deegverwerking, om wat voor reden dan ook, bij een concurrent wenst in te kopen, dan kan dat.’

Baguette
Niet alleen de (recente) overnames en de directiewisseling maken Kaak Groep, wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van complete productielijnen en automatiseringen voor de industriële bakkerijbranche, tot een innovatieve onderneming. Kaak Food Production, de Kaakdivisie die staat voor productielijnen, productiesystemen en stand alone machines blijft zich ontwikkelen. ‘Neem de toename van consumptie van baguette. In Frankrijk natuurlijk al veel langer de gewoonste zaak van de wereld, maar inmiddels in steeds meer noordelijke landen ook gemeengoed. We ontwikkelen momenteel hoge capaciteitslijnen die tussen de zevenduizend en tienduizend stokbroden per uur aan kunnen’, schetst Hartman een belangrijke ontwikkeling. Ook de multifunctionele lijnen, waarop diverse broodvariaties geproduceerd kunnen worden, legt Kaak geen windeieren. ‘Zowel het consumptiegedrag als het kostprijsverhaal houden we voortdurend in beeld. Een goed voorbeeld daarvan is de productie van busbroden. Deze draaien meestal in lijnen van 2500 per uur. Onvoldoende. Een hogere capaciteit van achtduizend busbroden per uur is vereist. In het Angelsaksische en in Duitsland is dat al langer heel gewoon. Ook de bakkers zelf gaven aan dat het zo niet langer kon.’
Het zijn voorbeelden van schaalvergroting, waar de Kaak Groep niet omheen kan en niet omheen wil. Ook omdat de Nederlandse bakker een vooruitstrevend ondernemer is, stellen de twee directieleden. Bij de aanschaf van ovens is dat goed te zien. ‘Thermo-olie gestookte ovens van Daub zijn een trend. Door indirecte warmtestraling vanuit radiatoren, die zowel onder als boven het product zijn geplaatst, wordt een optimaal en gelijkmatig bakresultaat gewaarborgd. De gasrekening gaat omlaag, de kwaliteit en de marge gaan omhoog. Wat wil een bakker nog meer’, promoot Hartman. Volgens Kaak Groep brengt een Daub-oven efficiency, kostenbeheersing en het bakken van het kwalitatief beste brood samen in één concept. 

Ambachtelijk brood
Een belangrijke uitdaging voor de komende jaren ziet de directeur marketing en verkoop in het industrieel produceren van ambachtelijk brood. Hartman: ‘In Scandinavië is de branche heel ver met dit proces, waarbij het brood een hoog versheidsgehalte heeft als gevolg van een lange narijs en lange baktijd. Ook één van de Nederlandse bakkerijgroepen (een organisatie van veertien industriële bakkerijen) maakt in Nederland al gebruik van de nieuwe lijnen. Ik verwacht dat het over drie jaar gemeengoed is. Volgens een klassieke opmaak is het nu mogelijk broden met een flexibele vorm, zoals ciabatta, te produceren met een hoog vochtigheidspercentage. Deze ontwikkeling vergde een behoorlijke inspanning van onze engineers bij Benier.’
Door regelmatig met klanten in het buitenland te kijken blijft de Kaak Groep op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. ‘Regelmatig gaan we met Oost-Europeanen naar Duitsland of Frankrijk om productielijnen te bekijken. Terplekke ontstaan dan ook vaak nieuwe ideeën. Aan ons de taak om te bekijken of ze uitvoerbaar zijn.’
 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels