artikel

Franchiseformule voor leden Ambachtsbakker-organisatie

Dossiers

‘We bieden franchisemogelijkheden aan ter ondersteuning van onze leden.’ Dat zegt Johan Hartog van de Ambachtsbakker-organisatie over de pilot die in Zwolle loopt met een franchisewinkel. De winkel is sinds juli 2006 eigendom van Andy Hang. Hij wordt beleverd door Ambachtsbakker Wim Blom uit Hasselt, die de winkel via de Ambachtsbakker aan Hang heeft overgedaan.

Franchiseformule voor leden Ambachtsbakker-organisatie

‘We bieden franchisemogelijkheden aan ter ondersteuning van onze leden.’ Dat zegt Johan Hartog van de Ambachtsbakker-organisatie over de pilot die in Zwolle loopt met een franchisewinkel. De winkel is sinds juli 2006 eigendom van Andy Hang. Hij wordt beleverd door Ambachtsbakker Wim Blom uit Hasselt, die de winkel via de Ambachtsbakker aan Hang heeft overgedaan.
 
 

Wim Blom had ooit zeven winkels, maar heeft onder meer zijn zus en broer bereid gevonden om één van de zeven zaken over te nemen. ‘Ik ben ervan overtuigd geraakt dat als iemand de eigenaar is van een winkel, er veel meer wordt uitgehaald. Mensen gaan er meer voor als het hun eigen zaak is, dat is gewoon een feit. Ik pluk er de vruchten van, want ik blijf de winkels wel beleveren met dagverse producten.’ De winkel in Zwolle wordt nu bestierd door Andy Hang. De vestigingen van Ambachtsbakker Wim Blom in Heerde en Genemuiden gaan dicht omdat ze te weinig rendement opleveren. ‘Ze zouden ook voor een franchisenemer niet interessant zijn’, aldus Blom.
Blom en Hartog denken dat de franchiseformule voor meer leden van de Ambachtsbakker een uitkomst kan zijn. ‘Je neemt de meisjes in de winkels meestal aan als ze achttien zijn en dan werken ze een flink aantal dagen’, vertelt Blom. ‘Maar dan komen de kinderen, gaan ze minder werken en is er vrijwel iedere dag iemand anders. En het is absoluut noodzakelijk voor een goed draaiende zaak dat er iemand gedurende de hele week de eindverantwoordelijkheid heeft. En als die zaak dan ook nog het eigendom van iemand is, werkt het nog beter, omdat hij of zij er dan echt voor gaat.’
 
Veel onrust
Hartog herkent het verhaal van Blom. ‘Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar het hebben van meerdere vestigingen betekent vaak veel onrust. Wat doe je bijvoorbeeld als een verkoopster belt dat ze ziek is. Je zit midden in je productie en zo’n probleem kun je er eigenlijk niet bij hebben. Ook hebben de klanten elke dag met andere verkoopsters te maken, waardoor er te weinig continuïteit is. Het probleem is dat niemand echt verantwoordelijk is. In mijn ogen is het echt absoluut noodzakelijk dat degene die verantwoordelijk voor de winkel is ook op vrijdag en zaterdag meedraait, want op die dagen wordt het grootste deel van de omzet gedraaid. Dan kun je dus scoren en moet je je gezicht ook aan je klanten laten zien. Iemand die zelf ondernemer is, zit er kort op en heeft er belang bij te weten wat de klant wil. Dat moeten echte verkoopmensen zijn die het bakken overlaten aan de Ambachtsbakker.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handel en management
Andy Hang is zo’n typisch verkoopdier. Hij heeft er net twee dagen lang een kerstmarkt opzitten, waarbij hij probeerde zijn producten ook bij het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen. ‘Het was niet echt druk, maar ik heb wel een aantal goede contacten gelegd. Ik ben vorig jaar naar Wim Blom gestapt, omdat ik wel mogelijkheden zag in Zwolle een goede bakkerswinkel te gaan runnen. Ik heb opleidingen gevolgd op het gebied van handel en management en die wil ik in de praktijk invullen. Zo heb ik ook een snackbar en een loempiazaak gehad. Ik zag ook kansen in een bakkerij. Het bevalt heel goed, omdat ik het leuk vind dagelijks met consumenten in contact te komen. Volgens mij ben ik de eerste Vietnamese bakker in Nederland.’
 
Inzicht alle gegevens
Hang heeft drie parttime medewerkers in dienst die hem tijdens de drukste winkeluren bijstaan. ‘De formule van de Ambachtsbakker biedt veel vrijheid en er is veel begeleiding. Zo zijn de cijfers dagelijks beschikbaar. Ik doe wel aan de acties mee. Dat staat ook in het contract. Ik vind alleen dat we nog eens moeten praten over de manier waarop de boekhouding geregeld is. Daar kunnen we volgens mij nog kosten op besparen, juist omdat we de cijfers elke dag beschikbaar hebben. Maar daarvoor is het natuurlijk ook een pilot.’ Hartog benadrukt dat inzicht in de cijfers erg belangrijk is, omdat je daarop kunt sturen. ‘Zeker als er straks mogelijk meerdere franchisewinkels zijn. Door gebruik te maken van een centrale boekhouding hebben we bijvoorbeeld inzicht in alle gegevens en kunnen we vergelijken wat wel en wat niet goed gaat. Eigenlijk kunnen alle bakkers daarvan profiteren.’
 
Meer omzet
In vergelijking met een jaar geleden maakt de winkel van Hang 10 procent meer omzet. En ook de voortekenen van het resultaat van december zijn gunstig. Dat is een goede zaak voor de nieuwe eigenaar, maar ook voor Blom, die dus meer producten moet leveren. De Ambachtsbakker wil dat in de franchisewinkel de beleving van het ambacht naar voren komt. Hartog: ‘Niet bijvoorbeeld één keer bakken, maar aan de hand van bakschema’s gedurende de dag een deel van je assortiment op peil houden. Dat betekent ook dat je steeds de geur van versgebakken brood in de winkel hebt, dat je beter je assortiment kunt sturen en dus minder derving zult hebben.’
 
Steeds vaker afbakken
Voor Hang geldt dat het afbakken in de winkel steeds vaker gebeurt. ‘De medewerksters waren er al vertrouwd mee, maar ik heb eerst een training gevolgd. De klanten vinden het prettig dat het in de winkel naar versgebakken brood ruikt. We maken vooral pistoletjes en stokbroden.’ Het assortiment is voor de winkel ook aangepast. ‘Dat hebben we zo gedaan dat we van elke soort tenminste één variant hebben, wat betekent dat er minder snel nee moet worden verkocht’, aldus Hartog. ‘We willen geen nieuwe franchiseorganisatie neerzetten, maar onze bestaande leden helpen om meer omzet binnen te halen. Dat kan door bestaande winkels over te laten nemen door een andere eigenaar, maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om compleet nieuwe winkels te starten. Eén van De Ambachtsbakkers in de regio wordt dan leverancier en wij zorgen voor de invulling van het franchisegedeelte. ‘De bakker kan zich dan volledig op het productieproces richten.’ Blom ziet in Zwolle bijvoorbeeld wel kansen voor nieuwe winkels. ‘Er zijn maar drie ambachtelijke bakkers. Op een goede plek moeten er altijd mogelijkheden zijn.’
 
Tekst: Willem Bakering
Foto’s: Frank Uijlenbroek
 
Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels