artikel

Matthé Elema over grondstofallergie en SpecsPlaza

Dossiers

Het probleem van grondstofallergie is door de bakkerijsector succesvol aangepakt, luidt de conclusie van het onderzoek in opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten. Er zijn nog verbeteringen mogelijk, dat geldt ook voor SpecsPlaza. Matthé Elema. Secretaris Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten blikt terug op de aanpak van grondstofallergie, kijkt vooruit en laat zijn licht schijnen over SpecsPlaza.

Matthé Elema over grondstofallergie en SpecsPlaza

Het probleem van grondstofallergie is door de bakkerijsector succesvol aangepakt, luidt de conclusie van het onderzoek in opdracht van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten. Er zijn nog verbeteringen mogelijk, dat geldt ook voor SpecsPlaza. Matthé Elema. Secretaris Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten blikt terug op de aanpak van grondstofallergie, kijkt vooruit en laat zijn licht schijnen over SpecsPlaza.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De overheid heeft veel kunnen leren van deze aanpak. Je kunt kiezen voor wetgeving en handhaving, of je maakt afspraken met de belanghebbenden, zoals met het convenant is gebeurd, en je komt die afspraken als sector na. Deze tweede strategie heeft veel beter gewerkt dan wetgeving ooit had kunnen doen. Een extra plus is dat de hele keten bij het convenant betrokken was.’
 
De conclusie is positief, maar er zijn ook nog verdere verbeteringen mogelijk. Welke en hoe worden die gerealiseerd?

‘Het verhaal is nog niet af. Circa tien procent van de aan meelstof blootgestelde werkenden heeft klachten. Als je er op tijd bij bent kan blijvende gezondheidsschade worden voorkomen. Daarom moeten we doorgaan met voorlichting geven over hoe je blootstelling aan stof kunt beperken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SpecsPlaza
In oktober werd ingrediëntendatabank SpecsPlaza officieel gelanceerd. Sinds april dit jaar is het systeem operationeel voor de bakkers. Met dit systeem kunnen bakkers snel en eenvoudig productinformatie opvragen voor een warenwettelijk juist en actueel etiket.
In april waren 1800 specificaties opgenomen in de databank. Eind dit jaar moeten dat er 7000 zijn. Hoe ver is SpecsPlaza nu?
Matthé Elema: ‘Momenteel zitten er 2500 specificaties in SpecsPlaza, hiervan zijn er 1900 daadwerkelijk beschikbaar voor bakkers.’
 
Voor het hele artikel: zie Bakkerswereld nummer 17, 2007
Reageer op dit artikel