artikel

Revitaal van Jan Meijer

Dossiers

Bakker Jan Meijer in Heemskerk introduceerde vorig jaar Revitaal. De mix, die het antwoord zou vormen op onder meer overgangsklachten en problemen met de stoelgang, loopt echter nog niet als verwacht.

Revitaal van Jan Meijer

Bakker Jan Meijer in Heemskerk introduceerde vorig jaar Revitaal. De mix, die het antwoord zou vormen op onder meer overgangsklachten en problemen met de stoelgang, loopt echter nog niet als verwacht.
 

‘De introductie van een nieuw product heeft blijkbaar een heel lange adem. Revitaal is nog niet aangeslagen op een manier die ik had gehoopt.’ Vorig jaar introduceerde de inventieve bakker Jan Meijer uit Heemskerk een serie nieuwe bakproducten onder de naam Revitaal. Het is geen kant-en-klare mix, maar een aanvulling op het deeg, op basis van onder andere soja en lijnzaad. Iedere bakker kan zijn eigen persoonlijke mix samenstellen. Beschikbaar zijn Revitaal-brood, Revitaal-crackers, dito ontbijtkoek en Revitaal muesli.

Opvliegers
Revitaal is niet zomaar een mix, maar claimt expliciet te helpen bij de bestrijding van overgangsklachten, zoals opvliegers en vermoeidheid. Ook zou het een meer dan gemiddelde goede invloed hebben op de darmflora. Hoewel de claim niet wetenschappelijk is onderbouwd, is van de mixingrediënten wel bekend dat ze een dergelijke werking hebben. Bovendien krijgt Meijer van klanten de bevestiging dat ze baat hebben bij Revitaal.
Desondanks is Meijer na een jaar nog steeds de enige die het product voert. Hij heeft uitgebreid reclame gemaakt en gefolderd onder collega’s in de provincie, maar de respons was erg gering. ‘Dat is echter standaard bij folderen, heb ik achteraf begrepen. Een respons van een procent schijnt normaal te zijn. Er hebben wel enkele bakkers gereageerd, en enkele hebben een proefzending aangevraagd, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Het resultaat was duidelijk beneden verwachting.’

Goede berichten
Aan de waardering voor het brood zelf ligt het niet, aldus Meijer. ‘Mijn eigen klanten zijn er erg tevreden over. Ik krijg ook goede berichten van klanten naar wie ik het opstuur. Het is een leuk product, maar gelukkig hoef ik er niet van te leven, anders zou het niet best zijn.’ Het bevreemdt hem wel dat er niet meer collega’s gereageerd hebben, want er valt een hele mooie marge op te maken. Eerder meldde hij in Bakkerswereld dat een bakker door de toevoeging van de mix meer dan € 70 extra uit zijn deeg kan halen. Ook legt de productie nauwelijks beslag op de tijd, meldde hij toen: ‘Omdat het louter uit de diepvries wordt verkocht, kun je het in de rustige uren maken. Ik maak één keer per week een flinke charge.’
Meijer heeft zijn kruit nog niet verschoten, want binnenkort staat hij in de folder die meegaat met de factuur van het Backershuys in Utrecht. ‘Zo krijgen collega’s het product weer eens onder ogen. Het Backershuys houdt Revitaal op voorraad. Uiteraard zo lang er belangstelling voor is. Ik ben benieuwd.’

Reageer op dit artikel