nieuws

Bakker Schuiteman en slager Mulderij vormen versstraat in Voorthuizen

De winkel

Samen met een bloemist vormen bakker Sander en Martina van den Top en slager Geerd Mulderij de versstraat van Voorthuizen. Hun winkels zijn naast Albert Heijn gevestigd, en zodoende kunnen klanten een supermarktbezoek combineren met de aankoop van vers brood, vlees- en vleeswaren en een bosje bloemen. Dat werkt geweldig, want sinds de opening hebben de ondernemers hun omzet flink zien stijgen.

Bakker Schuiteman en slager Mulderij vormen versstraat in Voorthuizen
Slager Geerd Mulderij en bakker Sander van den Top zijn blij met ‘hun’ versstraat in Voorthuizen. Foto’s: Koos Groenewold

De voormalige bakkers- en slagerswinkel liggen op enkele tientallen meters afstand van de nieuwe locatie, die ze in oktober 2016 hebben betrokken. Geerd, die na de opening van het nieuwe pand in de versstraat de slagerij van zijn vader heeft overgenomen, legt uit dat zijn vader heel bewust voor een locatie naast de supermarkt had gekozen. ‘Op de oude locatie hadden we een mooie plek naast Albert Heijn. Mijn vader had afspraken gemaakt dat als de supermarkt zou vertrekken, hij weer een pand in de buurt toegewezen zou krijgen. En doordat hij daar bovenop gezeten heeft, kreeg hij toen Albert Heijn naar het pand van de voormalige Rabobank verhuisde, het aanbod om drie winkelpanden met drie appartementen erboven te bouwen. En dat heeft hij gedaan. Gelukkig maar, want sinds het vertrek van Albert Heijn hebben we flink wat ingeleverd.’

Vertrek supermarkt

In de bakkerswinkel is een combinatie van bediening en zelfbediening doorgevoerd

Bij de bakkerswinkel was het omzetverlies na het vertrek van de supermarkt groot. ‘We waren aan de Hoofdstraat naast Albert Heijn gevestigd en zaten na het vertrek van de supermarkt in een dode hoek. Onze omzet daalde gestaag en ik denk echt dat we het op die locatie niet overleefd zouden hebben’, blikt Sander van den Top terug.

Het toekomstperspectief van zijn bedrijf werd nog slechter toen hij via via hoorde dat een andere bakker zich op de nieuwe locatie naast Albert Heijn wilde vestigen. ‘Een derde bakker in Voorthuizen zou absoluut niet goed zijn. Diezelfde dag heb ik met de vader van Geerd gebeld en het bleek dat de bewuste bakker zich net had teruggetrokken. Dat was echt een geluk bij een ongeluk en nog diezelfde dag heb ik een optie op een van de panden genomen.’

Gemak

Toen zich daarna een bloemist voor het derde pand meldde, was de versstraat volgens de bakker en de slager een feit. ‘Beter kun je het niet krijgen in Voorthuizen’, zegt Van den Top lachend. ’Groot voordeel is volgens de ondernemers het gemak. ‘Mensen parkeren hun auto bij de supermarkt, en als ze dan een stukje moeten lopen om naar de bakker of de slager te gaan, dan wordt dat in de huidige maatschappij al snel als een drempel ervaren’, is de ervaring van de ondernemers. ‘Consumenten willen snel hun boodschappen kunnen halen. Dus als je als versspecialist een plaatsje naast de supermarkt kunt vinden, dan zit je altijd goed.’

Het interieur van beide winkels is verzorgd door Infrashop. ‘Infrashop had zo’n vijf jaar geleden ook de verbouwing van onze vorige winkel gedaan’, legt Van den Top uit. ‘Ons interieur was nog vrij nieuw en we konden een gedeelte meenemen. Een ander deel is aangepast en de rest hebben we nieuw laten maken. Dat is ons erg goed bevallen. De uitstraling van onze winkel is ongeveer hetzelfde gebleven, alleen hebben we meer vierkante meters erbij gekregen, zodat we meer ruimte hebben voor onze presentatie.’

Zelfbediening

In de bakkerswinkel is een combinatie van bediening en zelfbediening doorgevoerd. ‘Ons kleinbrood, de croissants, het hard brood, het stukwerk en diverse voorgesneden broden kunnen de klanten zelf pakken. Vooral de jongeren vinden dat erg prettig’, legt de bakker uit. ‘We merken duidelijk dat oudere mensen nog graag geholpen willen worden, terwijl de jongere generatie het liefst zo snel mogelijk boodschappen wil doen. Daarom is de combinatie tussen bediening en zelfbediening voor ons ideaal.’

Infrashop heeft de inrichting van beide winkels verzorgd.

In de slagerij is voor het eerst zelfbediening ingevoerd. ‘We hadden niets voorverpakt en moesten alle vleeswaren afsnijden en de maaltijden en salades in bakjes scheppen. Nu hebben we de vleeswaren, maaltijden en salades voorverpakt in een zelfbedieningsmeubel liggen en dat werkt echt perfect’, stelt Mulderij tevreden vast. ‘We zijn echt veel meer vleeswaren gaan verkopen. Klanten bleken het toch vervelend te vinden om te moeten wachten tot de vleeswaren afgesneden waren, terwijl ze ze in de supermarkt zo mee kunnen nemen. En datzelfde geldt voor onze salades en de maaltijden, die we nu compleet aanbieden. In plaats van losse componenten leggen we nu volledige maaltijden met bijvoorbeeld groenten, aardappelen en vlees klaar. Dat wordt erg gewaardeerd’, aldus Mulderij, die inmiddels het zelfbedieningsassortiment flink heeft uitgebreid.

Beleving

Het interieur bij de bakkerij in Voorthuizen was nog vrij nieuw en de ondernemer kon een gedeelte meenemen naar het nieuwe pand.

In beide winkels staat het bieden van beleving centraal. ‘Al onze productie vindt plaats in onze andere vestiging in Garderen, maar we hebben in Voorthuizen wel een oven in de winkel staan, zodat onze winkeldames producten kunnen afbakken’, legt Van den Top uit.

De productieruimte van de slagerij bevindt zich in een grote kelder beneden de winkel. Daar bevindt zich de worstmakerij en beent Mulderij het vlees uit. Het hakblok staat in het zicht in de winkel. ‘Mensen vinden het erg leuk om me aan het werk te zien. Daarom hebben we het blok een mooi plekje gegeven.’

Lees het volledige verhaal in Bakkerswereld 4 die onlangs is verschenen. Wilt u geen nummer van Bakkerswereld missen? Vraag dan snel een kennismakingsabonnement aan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels