nieuws

Positief eerste halfjaar voor ambachtelijke bakkerij

De winkel 28

De deelnemers aan de BakkerijMonitor hebben het eerste halfjaar van 2016 afgesloten met een plus van 1,2 procent. Het aantal transacties in de bakkerij is gestegen met 0,6 procent; wel wordt er 0,6 procent minder verkocht.

Positief eerste halfjaar voor ambachtelijke bakkerij
Archief Bakkerswereld

De gemiddelde besteding is licht gestegen van €6,40 naar €6,44 per bezoek. De omzet in de categorie grootbrood stijgt 0,3 procent, maar wel met 0,5 procent minder transacties. Kleinbrood wordt qua afzet per transactie minder verkocht, maar door een stijging van de besteding van 0,7 procent en een stijging van het aantal transacties wordt er in deze categorie toch een plus van 2,1 procent gehaald.

Het omzetaandeel op de zaterdag daalt van 30,7 procent naar 30,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze verschuiving stijgt de omzet met 0,1 procent wat vooral veroorzaakt wordt door een stijging van het aantal transacties van 0,4 procent. Er worden op zaterdagen wel minder artikelen verkocht (-0.4 procent) en ook de gemiddelde besteding daalt (-0.3 procent).

De ‘gemiddelde itemwaarde’ (bonbedrag/aantal artikelen) stijgt op de zaterdag van € 3,09 naar € 3,10.

Dinsdag populairder

Het is opvallend dat de omzet op de dinsdag fors aan het groeien is met een plus van 7 procent, waarbij het aantal klanten met 5 procent stijgt. Er worden minder artikelen verkocht (-5 procent), maar de besteding is 1,9 procent hoger. De itemwaarde op de dinsdag is eveneens fors gestegen van € 2,79 naar € 3,00. De stijging is voornamelijk terug te zien in de categorie grootbrood (+6,3 procent).

‘Omdat de cijfers wekelijks automatisch worden aangeleverd en verwerkt, kun je als ondernemende bakker snel inspelen op de veranderingen in de markt’, zegt Friso Berghuis van de BakkerijMonitor. ‘Momenteel wordt er gewerkt aan automatische koppelingen met een aantal softwareleveranciers, waardoor de BakkerijMonitor dit jaar nog verder zal groeien. Juist de diepte-informatie is erg interessant. Zo kun je het eigen assortiment vergelijken met dat van collega-ondernemers. Daarnaast gaan we vanaf het derde kwartaal ook inzichten geven in de ontwikkelingen van grondstofsoorten. Zoals bijvoorbeeld volkoren en spelt.’

In Bakkerswereld van juli meer over omzet behalen in de ambachtelijke bakkerij. Het nummer verschijnt 15 juli.

Reageer op dit artikel