nieuws

Pompoen zeer geschikt ingrediënt voor Halloween

De bakkerij 68

Leveranciers merken dat het aantal bakkers dat inspeelt op feestdagen zoals Sint-Maarten en Halloween mondjesmaat toeneemt. Vooral Halloween biedt kansen. Pompoen is rond deze uit Amerika overgewaaide feestdag een zeer geschikt ingrediënt. Bijvoorbeeld in brood of op carrotcake. Een originele winkelversiering maakt de beleving compleet.

Pompoen zeer geschikt ingrediënt voor Halloween
Carrotcake met pompoen is volgens Dawn Foods een ideaal product tijdens Halloween. Foto: Dawn Foods

Volgens Klaes Hoekstra in Bedum is het belangrijk om als bakker in te spelen op feesten als Sint-Maarten. ‘Met Sint-Maarten kwamen er ieder jaar een kleine 1000 kinderen in onze bakkerswinkel’, zegt de oud-bakker. ‘Voor hen maakten wij altijd zakjes met een speculaasje, pepernoten en schuim’, aldus de schrijver van het inspiratieboek ‘Wereldberoemd in Bedum en omstreken’. Hij kwam geregeld in het nieuws met bakkersproducten die inspeelden op de actualiteit.

Oranje doet het goed tijdens Halloween. Bijvoorbeeld op deze spinnentaart. Foto: Klaes Hoekstra

Oranje doet het goed tijdens Halloween. Bijvoorbeeld op deze spinnentaart. Foto: Klaes Hoekstra

Ook aan Halloween besteedde Hoekstra aandacht. ‘Deze feestdag spreekt in het Noorden niet erg aan, maar er worden hier bijvoorbeeld wel spooktochten en dergelijke georganiseerd. Wij speelden hier altijd op in door in een klein hoekje in de winkel de aandacht op Halloween te vestigen. Dit varieerde dan van een heksenketel met veger tot aan producten met bijvoorbeeld spinnen. Muffins lenen zich erg goed om daar een web op te zetten van chocolade en een spin. Casper het spookje is eenvoudig te spuiten van schuim.’

Daarnaast maakte hij voor de winkel en catering altijd pompoensoep met pompoenpittenbrood. ‘Want is Halloween dé gelegenheid bij uitstek om dit brood even extra onder de aandacht te brengen’, zegt Hoekstra lachend.

Hoekstra’s zoon Tomasz is proefbakker voor Canada BC (Britisch Columbia) bij Puratos. Hij vertelt dat iedere Canadese bakkerij rond 31 oktober pumpkin pie en pumpkin breads of buns verkoopt. ‘Als vulling worden aan het pompoenbrood stukken pompoen of pompoenpuree toegevoegd’, legt hij uit. ‘Verder worden natuurlijk veel decoraties gebruikt, zoals spinnenwebben, pompoenen, snoep, heksen en veel oranje en zwarte kleuren.’

Ook Arianne le Duc van Puratos adviseert bakkers om met pompoen te werken. ‘Ik denk dat de consument vrij traditioneel is en dus is pompoen zeker aan aanrader. Niet alleen als ingrediënt, maar ook in de opmaak van de producten.’

Ook voor Sint-Maarten ziet ze kansen. ‘Zowel met banket als brood kunnen ambachtelijke bakkers inspelen op 11 november. Maak iets unieks of ludieks en communiceer dat.’

Samenwerking zoeken

Rustika pompoenbrood van ireks. Foto: Ireks

Rustika pompoenbrood van ireks. Foto: Ireks

Met het product Rustika Pompoen van Ireks kunnen bakkers hun klanten tijdens deze periode mooie halloweenproducten bieden, zegt Hannie de Louw van Ireks. Halloween biedt volgens haar steeds meer kansen voor bakkers. ‘Het feest wordt in Nederland steeds populairder. Pretparken, feestwinkels, parades en optochten, alles samen zorgt ervoor dat Halloween een trendy feestje aan het worden is. Wellicht kunnen bakkers een samenwerking aangaan met een van deze feestelijkheden.’

Volgens De Louw is een goede presentatie en communicatie het halve werk voor een succesvolle halloweenverkoop in de bakkerswinkel. ‘Zorg voor een leuke etalage in halloweensfeer of een give-away voor kinderen of verzin een toepasselijke actie. Zet social media in om een halloweenactie aan te kondigen.’ Ook is het belangrijk om de gebruiksmomenten van de speciale producten te laten zien, benadrukt ze. ‘Voor het ontbijt en lunch het heerlijke pompoenbrood, voor de kinderen die ’s avonds aan de deur komen een lekkere krokante traktatie in de vorm van een pompoenspookje en na de parades en optochten nog even naborrelen? Dat kan met pompoenbreekbrood, dat overigens ook heerlijk smaakt bij pompoensoep. Genoeg keus en kansen om de klant te bedienen.’

Lees het gehele artikel in Bakkerswereld 8 die onlangs is verschenen.

Reageer op dit artikel