nieuws

Van Gils Glutenvrij ontstaan na ziekte

De bakkerij

Van de nood een deugd maken, dat is Yvonne en Léon van Gils niet onbekend. Twee jaar nadat de ziekte Coeliakie bij Yvonne werd ontdekt draait hun glutenvrije bakkerij in Breda.

Van Gils Glutenvrij ontstaan na ziekte
Yvonne van Gils

Van de nood een deugd maken. Dat is de slagkracht van Léon en Yvonne van Gils uit Chaam als bij Yvonne de diagnose coeliakie wordt gesteld. Het is dan april 2013. Twee maanden later staat Léon de eerste glutenvrije producten voor zijn vrouw te bakken. Twee jaar later verrijst in Breda een nieuwe loot aan het bedrijf: Van Gils Glutenvrij. De bakkerij is sinds september open.

De diagnose Coeliakie hakte erin bij Yvonne. ‘De eerste weken heb ik er echt over gedacht uit het bedrijf te stappen. Ik wist niet of ik nog wel in de bakkerij mocht rondlopen, of in de winkel. Gluten waren overal, mocht ik die op mijn handen, op mijn huid krijgen?’

‘Gelukkig kun je niet in een week regelen dat je kunt stoppen, ik heb bedenktijd gekregen. Maar het was moeilijk: ik kon de producten die Léon maakte niet meer proeven, kon niet testen of ze te droog waren of dat er geen zout op zat. Ik kon ze zelf niet meer keuren.’

Het is één van de aspecten die Léon nog steeds het moeilijkst vindt, vertelt hij. ‘Na de diagnose heb ik ook wel een dag of twee gedacht: wat nu? Het moeilijkst is dat ik nieuwe producten niet meer door Yvonne kan laten proeven. Ik ben een gevoelsmens, dit deelden we altijd samen.’

Léon gaat vrijwel direct na de diagnose aan de slag, thuis in de keuken. De man die voorheen tegen zijn vrouw zei: ‘Glutenvrij, dat kopen we wel in’, wordt geconfronteerd met een echtgenote die geen gluten meer mag eten. Hij constateert dat vele glutenvrije producten die op de markt zijn niet erg smakelijk zijn. Yvonne: ‘Dit triggerde hem enorm, het is ook zijn vak natuurlijk: eten, lekkere dingen maken, maar dat was best lastig. Alles in de bakkerij is geënt op tarwe. Zonder gluten gaat het deeg plakken.’

Léon maakte diverse glutenvrije producten voor zijn vrouw. Inmiddels heeft het echtpaar een geheel glutenvrije bakkerij in Breda. Lees het hele verhaal van Yvonne en Léon van Gils in de eerste Bakkerswereld van 2016 die 15 januari verschijnt.

Reageer op dit artikel