nieuws

Hogervorst: ‘Franse Fringand stenen-vloerovens veroveren Nederland’

De bakkerij

‘Veel bakkers staan altijd enigszins sceptisch tegenover een nieuw ovenmerk totdat dit merk zich op de Nederlandse markt heeft bewezen. De Franse Fringand is zo’n merk.’ Dat stelt Jos Hogervorst van Hogervorst Bakkerijservice BV in Pijnacker, importeur voor Nederland van Fringand.

Hogervorst: ‘Franse Fringand stenen-vloerovens veroveren Nederland’
Foto: Hogervorst Bakkerijservice BV

‘Fringand is de enige compacte vloeroven op de markt met een in het front geïntegreerd compact inschietapparaat. Het Franse bedrijf bouwt al ovens sinds 1928. Vloerovens, zowel gasgestookt als elektrisch. De elektrische vloerovens zijn voorzien van een puls besturing welke omschakelt tussen boven- en onderwarmte’, zegt Hogervorst.

Not done

Voorheen was een vloeroven met een flinke capaciteit (5 etages) volgens Hogervorst ‘not done’ in een bakkerswinkel, eenvoudigweg omdat er niet voldoende stroom beschikbaar was. Hogevorst: ‘Door de pulserende werking gebruikt een Fringand 5-etage oven met stenen vloeren van 120 x 80 centimeter slechts 3 x 35 ampère. Iets meer dan een hetelucht bake off oven. De ovens zijn op iedere laag voorzien van een eigen bediening met nachtstartklok en 99 programma’s. Deze programma’s zijn zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het inschietapparaat te starten. Een andere energiebesparende voorziening is dat iedere bakruimte voor een volgende dag een handmatige opstart-activeringspuls moet krijgen. Heeft men aan het begin van de week slechts drie bakruimtes nodig, activeert men er drie. De andere twee blijven dan koud. Als een bakruimte 3 uur (instelbaar) geen bedieningsactie heeft, schakelt deze ook volledig uit.’

Geïntegreerd inschietapparaat

Voor de oven bevindt zich een geïntegreerd inschietapparaat met een doek van 120 centimeter breed en 80 centimeter diep. Het inschietapparaat is voorzien van een contragewicht zodat deze nagenoeg gewichtsloos voor de gewenste bakruimte gebracht kan worden. Na gebruik kan dit inschietapparaat volledig worden opgeborgen  in een vak onder de onderste bakruimte. Door het volledig opbergen blijft het doek schoner en langer heel doordat het niet continue in aanraking komt met vocht wat uit de oven ontsnapt. ‘Veel andere merken brengen het inschietapparaat na gebruik hoog boven de bakruimtes en worden hier wel door beïnvloed’, aldus Hogervorst.

Bakkersvakschool

Inmiddels is er in Nederland al een aantal van deze ovens geplaatst, onder andere op de Bakkersvakschool in Wageningen.

Voor meer informatie over Hogervorst Bakkerijservice: tel. (015) 369 75 83 of Bakkerijovens.com.

Reageer op dit artikel