artikel

Dübör: voor elk product de juiste (op)lossing

De bakkerij

Dübör is al jarenlang dé specialist in lossingsmiddelen, -olie en invetmachines in de bakkerij. ‘Met onze kennis en ervaring adviseren we de ambachtelijke bakker over de juiste middelen voor het juiste product, in de juiste hoeveelheid en voor de juiste machine. De praktijk leert dat de
bakker zo flink op zijn kosten kan besparen en tegelijkertijd zijn bakproces optimaliseert.’

Dübör: voor elk product de juiste (op)lossing
© Fotopersburo Bert Jansen

Sponsored content door Dübör

Piet van Dongen raakt bijna niet uitgesproken over het belang van de juiste middelen voor de juiste toepassingen. Het is zijn enthousiasme en zijn werk als salesmanager bij Dübör Nederland, maar bovenal zijn rotsvaste overtuiging die gestoeld is op jarenlange kennis en ervaring in de Nederlandse bakkerijsector.
Met een team van deskundigen en in samenwerking met diverse andere (machine)producenten en deskundigen ondersteunt de marktleider bakkersbedrijven – van groot tot klein – op vaktechnisch gebied. Dübör onderscheidt zich daarmee als kennisspecialist in de markt en richt zich op het optimaliseren van het totale bakproces, ongeacht of het gaat om brood, banket, koek of cake.
Over de hoogwaardige kwaliteit van de Dübör-producten wil zijn collega, accountmanager Caroline Dudok, het eigenlijk niet eens hebben. Die staat buiten kijf. ‘Dübör is al decennialang internationaal een begrip.’ In fabrieken in Duitsland, Frankrijk en op de Filipijnen produceert het familiebedrijf de beste lossingsmiddelen, -oliën en -apparatuur die garant staan voor een minimaal verbruik, schonere productie, minder uitval en mooiere eindproducten.

Besparing tot 40 procent

Sinds begin jaren ’90 is Dübör ook in Nederland actief, vooral in de industriële bakkerij. Dübör weet besparingen van soms wel 40 procent op het verbruik van lossingsolie te realiseren. ‘Ook in de ambachtelijke bakkerij zijn verdere besparingen mogelijk’, meent Van Dongen.
Om een maximaal resultaat te behalen, moeten olie en machine perfect op product en proces worden afgestemd. Van Dongen: ‘Het optimale bakproces is een complex spel van meerdere factoren die nauw met elkaar samenhangen.’ Hij kent de bakkers- praktijk als zijn broekzak. Zaken waar hij regelmatig tegenaan loopt, zijn stilstand door vervuilde koppels of bakplaten, producten die niet goed gelost kunnen worden, machines die niet goed zijn afgesteld, spuitkopjes die dichtslibben, het gebruik van te veel olie, waardoor er gaten in het deeg ontstaan, of juist het gebruik van het verkeerde type olie.
‘Samen met de bakker zoeken we de oorzaak van het probleem. Die kan ook te maken hebben met een verandering in de grondstoffen of in de afstelling van de machines. Het mooiste van ons werk is dat we de bakker niet alleen oplossingen kunnen bieden, maar vaak ook een kostenbesparing, bijvoorbeeld door andere, soms zelfs goedkopere olie te adviseren.’

Cruciale schakel

Veel bakkers zijn zich er onvoldoende van bewust dat lossingsmiddelen veel meer doen dan slechts ‘producten probleemloos lossen’. ‘Lossingsolie bepaalt mede de kleur van de korst, maar zorgt ook voor de juiste spreiding van het deeg, de optimale open- of dichtheid van de huid of korst en voor de juiste vochtregulering’, stelt Jos Vast, oprichter van de Bakery Academy en kennispartner van Dübör.
‘Ook niet iedere bakker is bekend met het onderlinge effect van de gebruikte grond- en hulpstoffen op de olie en de bakblikken. Dat luistert soms heel nauw. Als de combinatie van die stoffen of de verhoudingen waarin ze worden gebruikt niet in harmonie zijn, kan dat contraproductief werken met een verminderd bakresultaat tot gevolg. Dit kan ertoe leiden dat bakkers de dosering opschroeven en meer olie gebruiken. Gecoate platen en blikken slijten daardoor sneller.’
Veel bakkers hebben één spray op hun werkbank staan voor alle producten of ze hebben één invetmachine, maar het ene lossingsmiddel is niet het andere. ‘Wax, het type wax, lecithine of zelfs water in een lossingsmiddel: ze hebben allemaal hun eigen toepassingsgebied. Soms hangt de keuze voor het juiste lossingsmiddel zelfs af van de vraag hoelang een product na het bakken op de plaat of in het blik blijft staan. Een goed advies kan een groot verschil betekenen. De belangrijkste les echter is misschien wel dat bakkers vooral niet te veel olie moeten gebruiken.’

Bakkerij Bekkers in Veghel werkt naar volle tevredenheid met de lossingsolie van Dübör.
© Fotopersburo Bert Jansen

Gecoat of ongecoat

Dat advies geldt in elk geval voor bakkers die overstappen op gecoate productdragers, stelt Job Pyrek. ‘Er zijn wel droge toepassingen, maar in principe moeten ook bakkers die werken met gecoate koppels en platen lossingsmiddelen blijven gebruiken, alleen minder én andere.’ Pyrek is salesmanager bij Kaak Bakeware dat net als Bakery Academy nauw samenwerkt met Dübör.
Als leverancier van gecoate en ongecoate productdragers voorziet Kaak Bakeware bakkers bij de aanschaf van koppels en platen van uitgebreide richtlijnen voor een optimaal en langdurig gebruik. Belangrijk onderdeel in die richtlijnen is de toepassing van de juíste lossingsmiddelen. ‘Bakkers hebben zelf alle kennis in huis, toch krijgen we veel vragen over de toepassing van de juiste lossingsmiddelen. 80 procent van de vragen kunnen we zelf beantwoorden. Voor specifieke vragen verwijzen we door naar Dübör. Wij willen bakkers ontzorgen en zijn daarom de samenwerking aangegaan met de specialist in lossingsmiddelen.’
Voor veel bakkers is een lossingsmiddel een commodity. Het moet er zijn en het moet het doen’, meent Pyrek. ‘Vergelijk het met de banden van een auto. Daar denk je niet over na, totdat je een keer uit de bocht vliegt. Bakkers kunnen beter niet wachten totdat het een keer misgaat. Er vinden veel nieuwe ontwikkelingen plaats. Zeker de aanschaf van nieuwe productdragers is een goed moment om stil te staan bij de vraag: gebruik ik de juiste lossingsmiddelen, in combinatie met product en drager. Samen met Dübör geven we bakkers graag het juiste advies.’

Harsvrije afmeetolie

Dübör heeft ook de beste alternatieven in afmeetolie in huis, weet Rico Sprenkeler van machinefabrikant König Benelux waarmee Dübör eveneens nauw samenwerkt. De CEO meent dat bakkers daar vooral niet op moeten bezuinigen. ‘Gebruik goede olie, liefst pure olie die niet harshoudend is. Kwaliteitsolie verdeelt zich goed, zodat het deeg lekker door de afmeetmachine loopt.’
Dübör heeft als enige leverancier een harsvrije afmeetolie in zijn pakket. ‘Het voordeel van die olie is dat leidingen niet dichtslibben. Bij zonnebloem- of raapolie ontstaat er mede onder invloed van zonlicht vaak een plakkerige gomlaag op de bewegende delen van de machine’, is zijn ervaring. ‘Dat voorkom je door goede afmeetolie te gebruiken. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop’, meent hij. ‘Bakkers maken daarin hun eigen afweging. De meerprijs die ze mogelijk betalen voor betere afmeetolie verdienen ze echter terug door lagere onderhoudskosten en een langer behoud van hun afmeetmachine inclusief oliepomp.’

© Fotopersburo Bert Jansen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels