nieuws

Regionale jeugdvakwedstrijden in nieuw Graafschap College

Algemeen

Het Graafschap College in Doetinchem was op woensdag 11 februari het toneel voor de regionale jeugdvakwedstrijden van regio Oost. De inzendingen van studenten van het ROC van Twente, het ROC Nijmegen, de Vakschool Wageningen en het Graafschap College werden door een team van vakmensen beoordeeld.

Regionale jeugdvakwedstrijden in nieuw Graafschap College
Docent Richard Jansen van het Graafschap College keurt de inzendingen samen met Pascal Goossens van het Edison College in Apeldoorn. Foto: Jan Willem Schouten

Studenten van niveau 2, 3 en 4 namen deel aan de regiowedstrijden, met in totaal zes verschillende prijsklassen. De regiokampioenen van iedere klasse strijden op 8 april om de titel Nederlands kampioen. Het is voor de eerste keer dat de wedstrijd werd gehouden bij het Graafschap College aan de Maria Montessoristraat in Doetinchem. ‘Het nieuwe gebouw straalt wel iets uit’, zegt Chima Henda van het Graafschap College. ‘Ik vind het erg leuk dat de wedstrijd dit jaar hier wordt gehouden. Je merkt het ook aan de onze studenten en de motivatie om goed te presteren.’

Beetje tegenvallend

Bakker Wijnand Stegeman van Bakkerij Wijnand, die niveau 2 aan het jureren is, zegt: ‘De inzendingen zijn van goede kwaliteit, het enige wat een beetje tegenvalt, is de originaliteit. Zoals hier een krentenbol en een gevulde koek, daar is weinig meer aan toe te voegen.’ Collega-jurylid Sander Bertens licht toe: ‘Een gevulde koek, daar is niks mis mee, maar als je iets simpels maakt, moet het ook echt goed en lekker zijn om indruk te maken.’ De juryleden van de niveau 3-klasse Zelfstandig werkend broodbakker, Wietse Schiere en Dick Gielink, geven aan meer inzendingen verwacht te hebben van de klasse. ‘Het niveau loopt erg uiteen en daardoor springen de goede er echt uit. Er zijn een paar producten met lef gemaakt, maar helaas pakt dat niet altijd even goed uit. Toch worden de studenten die ook originaliteit durven te tonen beloond.’

Zeker niet verkeerd

Bij de banketbakkers zijn ze erg te spreken over de inzendingen, dat was aantal jaar geleden wel anders geweest. Toen waren er maar drie inzendingen en ook de kwaliteit kon niet tippen aan dit jaar. Bij de klasse Uitvoerende banketbakker vertelt banketbakker Mekkink: ‘De studenten gaan aardig gelijk op en gezien het feit dat de meeste pas een à twee jaar bezig zijn, doen ze het zeker niet verkeerd.’ Hans Hulshof van Hulshof Chocolaterie en Erwin Zwierenberg van Banketbakkerij Jolink kijken kritisch naar de inzendingen van de klasse Zelfstandig werkend banketbakker. ‘Er zijn veel deelnemers en dan wil je wel dat de juiste inzending wint’, licht Zwierenberg toe. ‘Het is erg leuk om te zien hoe het niveau door de jaren heen is gestegen.  De kwaliteit van de producten ligt dit jaar dicht bij elkaar, het verschil zit hem dan in kleine dingen zoals een te harde bodem of een verkeerde smaakcombinatie’, aldus Hans Hulshof.

Sinds 1961

De organisatie van de jeugdvakwedstrijden was in handen van de Stichting Jeugdvakwedstrijden. Die stichting organiseert sinds 1961 jeugdvakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers.

Uitslagen

Uitvoerend broodbakker:

 1. Erik te Kamp (Vakschool Wageningen, 80 punten)
 2. Jordy Reijnders (ROC Nijmegen, 75 punten)
 3. Robin Molenaar (Vakschool Wageningen, 74 punten)

Uitvoerend brood- en banketbakker:

 1. Jeroen Timmers (Graafschap College, 86 punten)
 2. Wes van Otten (ROC van Twente, 85 punten)
 3. Jara Bos (Vakschool Wageningen, 80 punten)

Uitvoerend banketbakker:

 1. Angela Kulsdom (ROC Nijmegen, 89 punten)
 2. Aylin Bosboga (ROC van Twente, puntenaantal onbekend)
 3. Mike Gonzalez (Graafschap College, 71 punten)

Zelfstandig broodbakker

 1. Mike Donkers (ROC Nijmegen, 78 punten)
 2. Sicco ter Voert (Graafschap College, 73 punten)
 3. Mariska Lensink (Vakschool Wageningen, 70 punten)

Zelfstandig banketbakker:

 1. Camilla Hendriks (Vakschool Wageningen, 89 punten)
 2. Robin Kruikemeijer (Vakschool Wageningen, 88 punten)
 3. Janneke Dotinga (Vakschool Wageningen, 86 punten)

Patissier:

 1. Jacinta Opstal-Dees (ROC van Twente, 70 punten)
Reageer op dit artikel