Nieuws

Weer onrust bij Bakker Bart

18 9809 Nieuws

001_food-image-BAK8339I01.jpg

DOETINCHEM/BEUNINGEN – Er heerst weer ontevredenheid onder de franchisenemers van Bakker Bart. Negentig bedrijven zouden in financiële problemen zitten. Directeur Robert van Ballegooijen spreekt de aantijgingen tegen. ‘Het gaat goed.’

Een Bakker Bart franchisenemer, die niet met zijn naam genoemd wil worden, verklaart tegenover Bakkerswereld dat negentig bedrijven ‘op omvallen staan. ‘ Volgens hem heeft dat te maken met het nieuwe beleid. Franchisenemers betalen nu een vaste huursom. Voorheen droeg hij tien procent van zijn omzet af als huurfee. De omzetten zijn gekelderd, maar de huursom is onverminderd hoog gebleven, aldus de verontruste franchisenemer.

Advocaat
John Gerressen, voorzitter van de franchisenemers bevestigt de opmerkingen van zijn anonieme collega, maar wil verder inhoudelijk niets kwijt vanwege ‘zwijgplicht.’ Hij verwijst naar Kees Bothof van AG Advocaten die de belangen behartigt van de franchisenemers. Bothof was niet bereikbaar voor commentaar.

Reactie directeur
Directeur Robert van Ballegooijen ontkent de aantijgingen. ‘Dat er negentig bedrijven in de problemen zouden zitten, is onzin. Het rendement is het laatste kwartaal gestegen ondanks de crisis. We doen het als keten goed. Dat neemt niet weg dat er ondernemers zijn die meer last hebben van de crisis. Dat is echter minder dan tien procent van het totaal.’

Onrust
Het is voor de tweede keer in vier jaar tijd dat de franchisenemers zich roeren. Bakker Bart beleefdein 2007 ook een roerig jaar. De franchisenemers klaagden in de media over te lage marges en te hoge franchisebijdrages. Het vertrouwen in de directie werd opgezegd, oud-directeur Rob Terstappen werd opgevolgd door Robert van Ballegooijen. Van Ballegooijen wordt per 1 november opgevolgd door Bert Bargboer. Van Ballegooijen heeft een functie buiten Bart’s Retail aanvaard.
 

door Peter de Weerd laatste update:18 okt 2011

Gerelateerde tags

18 reacties

 • # 1

  bakker

  Fantastisch dat er eindelijk weer eens iemand het lef heeft om ook in de pers te zeggen wat ik al jaren roep. Het franschisecoceot van bakker bart deugt niet. Daarom heb ik ook aangegven dat de retailprijs voor bakker bart onterecht was. Meer dan de helft van de winkels zijn faiiliet en worden kunstmatig in leven gehouden. Het resultaat na 3 en half jaar van Ballegooijen is inderdaad schreinend.

  (Reactie deels verwijderd wegens discriminerend, racistisch, beledigend of onfatsoenlijk taalgebruik)

  Dat de voorzitter zich zelfs beroept op zwijgplicht zegt genoeg over de verdeel en heers-policy van Barts retail van de afgelopen jaren.
  Er heerst een enorme angstcultuur onder de ondernemers. Zij kunnen en durven er niet uit te stappen uit angst voor de financiele gevolgen. Degenen die toch weten weg te komen krijgen een jarenlange zwijgplicht opgelegd en/of worden opgezadeld met tienduizenden euros schuld. Het is goed als dit aangepakt gaat worden.

  (Reactie deels verwijderd wegens discriminerend, racistisch, beledigend of onfatsoenlijk taalgebruik)

  De nieuwe directeur zal ook weer van alles gaan beloven. Bakker bart zal weer gezond worden en elke ondernemer zal binnen een half jaar weer geld kunnen verdienen. Dit zei van Ballegooijen ook in febr 2008 toen hij aantrad. Het resultaat 3,5 jaar later is een nog grotere puinhoop. Natuurlijk ontkent hij dat. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Maar de feiten spreken voor zich. Meer dan 90 zaken faiiliet, een vlaaienconcept wat 1,5 jaar geleden met veel bombarie werd geintroduceerd is een grote flop geworden. Ijsverkoop een aanfluiting en ga zo maar door..
  Prima dat een ondernemer dit nu aan de kaak heeft gesteld. Schaar jullie allemaal achter ehm/haar. Het is de enige manier om uit deze nachtmerrie te komen die voor jullie allemaal ooit een roze droom was.

  veel sterkte met de strijd! Jullie hebben niets te verliezen.
 • # 2

  bakker

  gratis tip

  Gooi die advocaat de deur uit,
  Kost vreslelijk veel geld en leidt tot niets.
  Het geld dat je daarmee uitspaart,daarmee met alle verlieslijdende zaken op een maandag massaal dicht.Dan ga je wat bereiken,alleen samen en niet neuzelen met advocaten. Dat is hanje-klap,vestzak-broekzak.
  Daar schieten jullie als ondernemers echt niets mee op.
 • # 3

  Dennis Bakkerbart Alkmaar

  Justice for all !!
 • # 4

  bakker

  De reactie van van Ballegooijen waarbij hi de aantijgingen ontkent is des te merkwaardiger omdat hij op 13 oktober 2008 in een interview met bakkerswereld zelf aangeeft dat de vacature die was ontstaan door het opstappen van Terstappen niet was ontstaan als ergeen grote onrust was. Datzelfde geldt nu ook,hij gaat nu immers ook plotseling weg. Dit is echt niet uit luxe. Zijn positie is gewoonweg onhoudbaar.De ene belofte na de andere,de ene miskleun na de andere.
  Wel valt mij op dat heel veel kantoorpiefen al het veld hebben moeten ruimen de afgelopen jaren. Dek daarbij aan dhr. Schuurman ( oprationeel manager ), dhr Nijman,dhr Gietman ( rayonmanagers,meerdere winkelbegeleiders,mevr Rensink ( financieel directeur ) en nog vele anderen.
  Echter alleen de bedrijfsjurist,de heer Heling weet zijn lot dteeds te ontlopen. mogelijk dat hij bij deze zuiveringsronde een keer van het toneel mag verdwijnen. Hij is degene die star denkt ,inflexibel is en de firma bakker bart ( de grote familie in moeilijkheden ) kapot maakt.
 • # 5

  bakker

  Geachte bakkers in nood.

  Wat mij aan jullie echt verbaast is het feit dat een van jullie de pers opzoekt en dat jullie daar dan vervolgens niet op reageren.Je moet het ijzer smeden als het heet is en niet afwachtend zijn. Zeker ook geen ellenlange procedures met advocaten beginnen. Bothof en de zijnen zijn immers al een jaar bezig en wat zijn jullie daarmee opgeschoten? ....Nu zelfs de voorzitter van de franchiseraad,de heer Geressen,via dit medium heeft bevestigd dat er 90 zaken op omvallen staan,dan is het toch helder dat je je niet kunt blijven beroepen op zwijgplicht. Zwijgplicht tegenover wie eigenlijk? Bakker Bart-organisatie,de advocaten?
  Jullie moeten het heft zelf in handen nemen . Het is jullie toekomst. Ik voorspel dat als jullie dat niet doen ,dat we elkaar dan weer via dit medium treffen in 2012 of 2013 met de kop : 140 bakker-bart zaken financieel niet gezond of franchiseformule bakker bart overgenomen door bakker Nico.
  Ik schrijf dit niet om jullie op te zwepen ,maar ik ben daadwerkelijk begaan met jullie lot.
  Welhebik,dat moet ik toegeven,een bloedhekel aan de organisatie bakker bart. Ik persoonlijk ben onrechtvaardig behandeld door hen en zal niet rusten voor dit hele management is vertrokken.

  veel sterkte en wijsheid toegewenst
 • # 6

 • # 7

  menno

  Bakkers en ondernemers die hier nu kennis van krijgen ,kunnen dus voortgaan met hun eigen stratigie en dus kwalteit gaan leveren die de organisatie bart niet kan leveren.
  Dit lijkt makelijk gezegt ,maar de winkels draaien op marge van rond de 55% winst marge ,betalen een fee.
  Reken uit je winst ,eerst je krom werken voor een organistatie die dan wel iets moois heeft neer gezet ,maar de laatste jaren maar een beetje aan het door kloten is .En ja de andere collega bakkers kijken er na en kunnen nu dus handelen zet je dus in om het markt aandeel wat je bent verloren aan deze organistaie terug te doen krijgen een strijd die te doen is immers met 55% winst marge kunnen ze niet veel meer aan gaan sleutelen .
 • # 8

  John Gerressen


  Hierbij wil ik als Voorzitter van BFB bevestigen dat meneer @bakker uit persoonlijke rancune jegens de organisatie van Bakker Bart reageert en voorbij gaat aan het zorgvuldige traject wat gezamenlijk door de ondernemers en Bart’s Retail is ingezet.
  De huidige berichtgeving op Bakkerswereld is uitermate tendentieus en schaadt de belangen van alle ondernemers.

  John Gerressen
  Vorzitter BFB
 • # 9

  Huub Heijnes - directeur Michel Galloyer B.V./ Le

  Beste Bakker Bart Bakkers,

  Franchising heeft voor alle partijen slechts zin als het voordelen biedt aan zowel de franchisegever als de franchisenemer.

  Je ziet helaas maar al te vaak, dat franchisegevers zoveel mogelijk aan zichzelf denken. Dat is vanzelfsprekend korte termijn denken. Getuigt van weinig visie voor de toekomst. Het kan alleen goed werken wanneer beide partijen een goede boterham verdienen. Mijn stelling, en die van onze Le Grenier a Pain-organisatie, is simpel; laat de franchisenemer zoveel mogelijk verdienen, laat hem echt ondernemen, stimuleer hem in zijn doelstellingen. Het resultaat zal er naar zijn. Groei van de keten en tevreden franchisenemers. Natuurlijk zul je altijd een percentage franchisenemers houden die nooit tevreden zijn. Maar de keten als geheel moet sterk gemaakt worden en blijven. Daar moet je als franchisegever in investeren. En dat doe je natuurlijk niet met constant negatieve publiciteit en rottigheid.

  Hopelijk zijn er bij Bakker Bart nog mensen die inzien dat je op de huidige weg van negatieve publiciteit niet verder moet willen gaan. Gebeurd dat wel, dan zal de concurrentie de lachende derde zijn.

  Ik wens u allen veel wijsheid

  Huub Heijnes
 • # 10

  bakker

  Beste Meneer Heijnes,

  citaat ' Natuurlijk zul je altijd een percentage franchisenemers houden die nooit tevreden zijn : einde citaat.

  Meneer Heijnes,uw voorzitter heeft hierboven bevestigd dat 90 winkels op omvallen staan. Dat staat zwart op wit. Bovendien roept hij dat al jaren tegen iedereen die het maar horen wil. Dat is ruim 50% !!!
  Groei van de keten is er lang niet meer en de franchisenemers zijn niet tevreden. Ik begrijp dat negatieve publiciteit voor u niet leuk is, maar je kunt een stinkende beerput beter een keer goed reinigen dan elke keer het deksel iets op te lichten en hem dan weer te sluiten.

  wat betreft de heer Geressen,

  U krabbelt nu reeds terug. Bakkerswereld heeft blijkbaar verzonnen dat u een en ander heeft bevestigd. Ik denk het niet. U bennt zeer waarschijnlijk teruggefloten door de advocaten. Ik schaad n.l niet het belang van de ondernemers,dat doet u zelf door een zwalkend beleid waar totaal geen lijn in zit.

  Wat betreft de concurrentie: die strijd heeft u al verloren want de omzetcijfers denderen al jaren achteruit. Udurft ze niet eens meer in het bakker bart journaal te vermelden .
  (vlaaien,ijs,paninis, brood,belegde broodjes,---allemaal rode cijfers!
  mijn cartridge moet ik regelmatig vervangen omdat de kleur rood op is.


  Gegroet
 • # 11

  jan

  Zeg wat ik niet snap is dat ze klagen dat de omzet omlaag is gegaan en de huur hetzelfde is gebleven... ik weet niet hoor, maar ik ben een ondernemer zonder organisatie achter me en ook mijn huur blijft hetzelfde en omzet daalt! dit geldt toch voor iedere ondernemer?? ik heb nog nooit gehoord dat een verhuurder zijn huur aanpast op jou omzet...
  kan me wel voorstellen dat er wellicht weinig marge is, maar hier zijn ze wel zelf mee akkoord gegaan toen ze bij deze keten gingen, stap er dan uit en ga verder voor jezelf zou ik zeggen.
 • # 12

  bakker

  Jan,

  eerst betaalde je 10 % van je omzet als huur. Als dan de omzet lager werd,betaalde je ook minder huur.
  Nu is er door een wijziging in het huurstelsel bepaald dat je niet meer de 10% regel hebt maar dat je de werkelijke huur gaat betalen.
  Hierdoor zijn nog veel meer ondernemers in de problemen gekomen.
  Je hebt groot gelijk dat ze daar zelf mee akkoord zijn gegeaan. Dat is ook niet bijster intelligent.
  Een normale ondernemer is met al dit soort zaken bekend. Maar als je gewend bent 10% van je omzet te betalen als huur en je winstmarge is al marginaal,dan is het feit dat je de werkelijke veel hogere huur moet gaan betalen natuurlijk een hard gelag.
  Ik geef je wel gelijk dat het erg dom is dat ze daar goedkeuring aan hebben gegeven.
 • # 13

  John Gerressen

  Beste Bakker

  Er leiden vele wegen naar "Rome".(doelstelling)
  U valt bij uw eerste stap al in de put.( Uw Frustratie)

  Ik weet welke pad ik bewandel,en laat dit nu ook de juiste zijn.

  De enige die mij terug fluit ( uw veronderstelling) is mijn vrouw.

  John Gerressen

  Einde discussie


 • # 14

  Huub Heijnes - directeur Michel Galloyer B.V./ Le

  @ bakker 15.52

  Beste meneer Bakker, jammer dat u niet uw naam er onder wilt zetten.
  Even voor de goede orde: mijn organisatie is in Nederland nergens lid van, dus uw opmerkingen zijn wat Le Grenier a Pain volstrekt onjuist.
  Ik heb gereageerd inzake Franchising in z'n algemeenheid. Vandaar de opmerking dat er altijd een percentage ontevreden ondernemers zullen zijn. Dat er bij Bakker Bart zo'n probleem is, rangschik ik uiteraard niet tot dat percentage. 90 van de ruim 180 is inderdaad een groot probleem. Ik zou zeggen, komt u maar eens bij mij praten.
  Ik hoop dat ik in mijn eerste reactie op dit forum duidelijk ben geweest; franchisenemers moeten gewoon een goede boterham kunnen verdienen. Heel simpel. • # 15

 • # 16

  bakker

  Geachte heer Heijnes,

  Met uw laatste 2 zinnen slaat u de spijker op de kop.
  Ik zet mijn naam er niet onder omdat er dan sancties volgen van bakker bart.
  Zo zit die organisatie in elkaar

  Wat de heer Geressen betreft is het niet hij die het einde van de discussie bepaalt ook al zou hij dat nog zo graag willen.
  Bovendien heeft u mij verkeerd begrepen,
  ik ben juist uit de put geklommen terwijl u er nog steeds rondzwemt in de moddr. U heeft daardoor geen heldere kijk terwijl ik alles nu glashelder zie.

  gegroet
 • # 17

  Mijnheer Gietman

  Beste bakker oftewel Alexander van Glabbeek ex-bakker Bart van zeewolde,

  Ik ga u idd met naam noemen aangezien u zelf ook meent mij met naam te moeten noemen.

  Ten eerste wil ik u vragen om te stoppen met aantijgingen naar mensen die nergens op gebaseerd zijn en in uw paranoïde brein zijn ontstaan.

  ten begrijp ik niet waarom u zich nog steeds in deze strijd mengt. De echte bakker barters kunnen zichzelf ook wel uiten middels de vereniging en John Geressen en zitten echt niet te wachten op de opruiende taal van iemand die een blauwe maandag bakker Bart is geweest. Op deze wijze helpt u hen niet maar brengt u hen en de schitterende en voor de meeste ondernemers winstgevende formule alleen maar schade toe.
 • # 18

  bakker

  Geachte heer Gietman,

  Ik ken deze persoon die u noemt niet,maar ik ben u wel dankbaar dat u reageert U bent abuis ,maar het verheugt mij wel dat er blijkbaar meerdere personen zijn die de bakker-bart formule niet erg fraai vinden. In uw laatste zin maakt u wederom een fout door te meldendat de formule voor de meeste ondernemers winstgevend is. Dit is blijkens bovenstaande dus niet zo.
  90 zaken aan de rand van de afgrond

  gegreot,de voor u onbekende bakker

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.